Nystart för skolan

I dag träffas kommunstyrelsen, stadsledningen och presidierna i de olika stadsdelarna för att diskutera skolan och äldreomsorgen i Göteborg. Under förmiddagen var det fokus på skolan.

Vi kan konstatera att trots upprepade löften från den rödgröna majoriteten om en förbättrad skola så fortsätter resultaten att försämras i Göteborg, och skillnaderna mellan de olika stadsdelarna är stora. Andelen elever i årskurs nio med underkända betyg ökade med drygt åtta procent mellan 2012 och 2013. Andelen elever med underkända betyg i Göteborg har ökat stadigt i mer än tio år. En dryg tredjedel av eleverna i årskurs nio, cirka 1 000 elever per år, lämnar numera grundskolan utan godkända betyg. Även meritpoängen försämras och närvaron måste lyftas.

Vi anser att alla skolor i Göteborg ska vara bra skolor, där eleverna möts av höga förväntningar, uppföljning, tidiga insatser och nya utmaningar. Pengar är inte allt – men under flera år har vi påpekat problemet med att skolan i Göteborg är underfinansierad i jämförelse med andra kommuner – det blev tydligt för alla som var med i dag. Skolan behöver en nystart, ekonomiskt och politiskt!

I våras presenterade vi en rapport om grundskolan i Göteborg med en rad förslag och reformer för att lyfta skolan. Läs gärna rapporten.

Jonas Ransgård (M)
Helene Odenjung (FP)
David Lega (KD)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s