Kloka chefer och gott ledarskap är nyckeln till framgång

Gårdagens återkommande tema, under heldagen med kommunstyrelsen och stadsdelsnämndspresidierna, var ledning och styrning inom välfärdssektorn. Under förmiddagen framkom det hur rektorerna efterfrågar tydligare verktyg för att utöva ledarskap. Detsamma gällde även äldreomsorgen, då ett lysande exempel föredrogs som avslutning på dagen.

Gerdas gård har nämligen gått långt på egen hand. Genom att sätta hyresgästerna i fokus och jobba med meningsfullhet har man lyckats skapa en positiv stämning såväl bland personal som hyresgäster. Personalen är mycket aktiv på alla plan och är själva involverade när det gäller rekrytering av nya medarbetare. På kort tid har boendet fått ett ordentligt lyft och ett gott renommé utanför stadens gränser. Dessutom har man lyckats hålla verksamheten ekonomiskt lönsam. Under 2014 kommer man vara med och i försöket med Intraprenader, ett initiativ som kom från Ann Catrine Fogelgren (FP) och som handlar om just ökat inflytande från användare och anställda inom äldreomsorgen. På sikt kan det vara intressant att även göra försök med Intraprenader inom andra kommunala områden, inte minst skolan.

De två cheferna på Gerdas gård påtalade att man aktivt valt bort rapportering i en rad system för att vinna tid och därigenom prioritera hyresgäster och personal. Man har dessutom haft stöd hos både områdes- och stadsdelschef. Det är uppenbart att bördan för första linjens chefer tar alltför mycket tid i anspråk och här finns mycket att lära, både inom äldreomsorgen och skolan. Alliansen delar denna uppfattning till fullo. Självklart måste dessa chefer ges bättre möjligheter att utöva sitt ledarskap.

Jonas Ransgård

Helene Odenjung

David Lega

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s