Rödgröna missar målen trots resurser

De rödgröna försöker ge en bild av Göteborg som ett föredöme där allt är bra eftersom det ekonomiska utfallet är positivt. Tyvärr stämmer inte det ekonomiska resultatet överens med resultaten i stadens verksamheter, det skriver Jonas Ransgård (M), Helene Odenjung (FP) och David Lega (KD) på GP debatt.

Göteborgs stad har de senaste åren gjort stora överskott samtidigt som flera stadsdelsnämnder och fackförvaltningar kraftigt fått skära ner sin verksamhet. 2011 var inget undantag, då staden gjorde en vinst på 1,2 miljarder kronor.

Anneli Hulthén (S), Kia Andreasson (MP) och Mats Pilhem (V) försöker ge en bild av Göteborg som ett föredöme, ett skyltfönster, där allt är bra eftersom det ekonomiska utfallet är positivt. Tyvärr stämmer det ekonomiska resultatet inte överens med resultaten i stadens verksamheter.

I dag ser vi långa köer till förskolan och stora barngrupper, sjunkande betyg i grundskolan och allt färre platser i äldreomsorgen. På område efter område når de rödgröna inte upp till sina egna prioriterade mål – som dessutom är lågt satta.

Den dåliga måluppfyllelsen beror inte på bristande resurser eller för låga skatter. Det beror på bristande politiskt ansvarstagande och felaktiga prioriteringar från majoriteten. För få bostäder beror inte på att det saknas vilja att bygga. Det beror på för stor byråkrati och för att de styrande partierna hindrar staden från att växa i den takt som krävs för att klara jobben och välfärden.

Lögn eller okunnighet?
Hulthén, Andreasson och Pilhem påstår också i sitt inlägg att Alliansen i Stockholm säljer ut kommunens tillgångar och använder intäkterna till att finansiera den löpande driften. Vi vet inte om påhoppet är ren lögn eller bara okunnighet. Men ett sådant förfarande är olagligt och stämmer inte överens med verkligheten.

Försäljningarna som görs inom bostadsbolagen i Stockholm skapar förutsättningar för att investera i nya bostäder, renovera miljonprogrammen och amortera på skulder. Reavinster vid försäljningar i staden används till att finansiera nya investeringar som exempelvis trafikinvesteringar, vilket är precis samma som vi gör i Göteborg.

De tre gruppledarna glömde kanske också att nämna att den rödgröna majoriteten tog ut drygt 2,6 miljarder kronor från bolagen i Stockholm under perioden 2003 till 2006. Vi tycker att det är viktigt att stadens organisation moderniseras och effektiviseras så att medborgarna får bästa möjliga service och utbud. I dag är kommunalskatten en tung börda för många låginkomsttagare i Göteborg som har högre kommunalskatt än både Stockholm och Malmö. Trots lägre kommunalskatt levererar de två andra städerna bättre resultat i sina verksamheter, vilket för oss är betydligt viktigare fokus. Om Alliansen vinner valet 2014 kommer vi att ge göteborgarna valuta för skattepengarna.

Jonas Ransgård (M) kommunstyrelsens vice ordförande
Helene Odenjung (FP) kommunalråd
David Lega (KD) kommunalråd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s