Rödgrön överenskommelse viktigare än elevers val av skola

Socialdemokraterna har idag tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet sagt nej till samtliga ansökningar från fristående skolor om att få starta i Göteborg. Som anledning nämner de att de är oroliga att resurserna inte ska nå eleverna. Detta visar på en mycket felaktig syn på, och fientlig inställning till, fristående verksamhet. Dock förvånar det inte då den rödgröna majoriteten har en intern överenskommelse som äventyrar Göteborgarnas rätt att välja förskola och skola.

– Om man vill vara säker på att pengarna ska gå till elevernas utbildning är det inte de fristående skolorna man ska angripa, menar kommunalrådet Kristina Tharing (M). Den nuvarande resursfördelningsmodellen inom kommunal verksamhet är nog snarare det som behöver ses över i så fall. Ute i stadsdelsnämnderna blir skolan en budgetregulator. Med ett skolpengssystem med öronmärkta pengar kan det garanteras att pengarna till utbildning går till just utbildning.

– Det centrala måste vara elevernas möjligheter till en god utbildning och ett fritt val av inriktning och geografisk placering, menar biträdande kommunalrådet Ann Catrine Fogelgren (FP). De fristående verksamheterna är ett viktigt komplement till de kommunala, vilket inte minst visar sig i resultaten för eleverna. Att tacka nej till nya alternativ innebär kanske att vi missar den bästa skolan framöver.

– Det är förvånande att S, V, MP till och med röstar emot förslag som Nya Änglagårdsskolan som har ett tydligt folkhälso- och idrottsperspektiv, säger kommunalrådet David Lega (KD). Vi ska satsa på kvalitet och resultat i skolan oavsett vem som är huvudman.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s