Alliansens förslag för kvalitet i äldreomsorgen!

Göteborgs Stads stadsrevision har granskat hemtjänsten för äldre och funnit en lång rad bister i kvalitet och säkerhet. Stadsrevisionens sammantagna bedömning är att de granskade nämnderna inte med säkerhet kan garantera att hemtjänstinsatserna för äldre bedrivs på ett ändamålsenligt sätt och är av god kvalitet. De granskade stadsdelarna är Askim-Frölunda-Högsbo, Majorna-Linné och Angered. Granskningen visar på brister i samtliga stadsdelar, men i varierande omfattning. Alliansens företrädare välkomnar granskningen som tydliggör och sammanfattar de brister som i flera fall är kända och som omgående måste åtgärdas för att säkerställa trygget och kvalitet i såväl hemtjänsten som hela äldreomsorgen.

Att kvaliteten brister i äldreomsorgen i Göteborg dessvärre igen nyhet. Frågan om hur det står till i äldreomsorgen har aktualiserats i omgångar av Alliansens företrädare som också har tagit fram ett program för ökad kvalitet i äldreomsorgen:

·    Genomför en omfattande kommunal tillsyn och granskning av äldreomsorgen
·    Tillsätt en äldreombudsman
·    Ta fram uppföljningsverktyg med fokus på kvalité
·    Se över upphandlingsreglerna inom äldreomsorgen
·    Inför kvalitetsgarantier och kompensera om det brister
·    Öronmärk resurserna till äldreomsorgen
·    Inför valfrihet med Lagen om Valfrihet (LOV)

– Göteborgs äldre ska kunna känna sig trygga med en fungerande hemtjänst och äldreomsorg. Det är skandalöst att kvaliteten i äldreomsorgen har rasat till att nu vara sämst bland storstäderna. I 9 av 10 stadsdelar går äldreomsorgens pengar till annan verksamhet. Äldreomsorgen måste få behålla de pengar som de fått av kommunfullmäktige därför behöver resurserna till äldreomsorgen öronmärkas, säger Maria Rydén, kommunalråd (M).

– Vi vill sätta den äldres behov, önskemål och förmåga i centrum. Personalen måste får tid till vård och omsorg. Hemtjänsten behöver ett kvalitetslyft. Nu får det bli slut på larmrapporterna kring äldreomsorgen, säger Ann Catrine Fogelgren, biträdande kommunalråd (FP)

– Det finns stora problem med hemtjänsten i Göteborg och rutinerna ser väldigt olika ut i de olika stadsdelarna. Likvärdigheten måste öka och makten flyttas till den äldre själv. Vill vi införa Lagen om Valfrihet (LOV). Det är ovärdigt att göteborgare inte får möjlighet att välja vem som utför tjänster i det egna hemmet. Göteborg behöver ett nytt ledarskap, säger David Lega, kommunalråd (KD).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s