Socialdemokraterna sviker sina vallöften!

När Alliansen med ett halvår kvar till valet granskar Socialdemokraternas tio vallöften från valet 2010 kan det konstateras att endast tre är uppfyllda. Två av dessa Socialdemokraternas vallöften 2010tre uppfyllda löften var dessutom redan uppfyllda när vallöftena gavs. Det enda vallöftet som därför egentligen uppfyllts under mandatperioden är löftet om avgiftsfri tandvård upp till 25 års ålder.

Läs rapporten Alliansen granskar S vallöften (PDF).

–    Det är ett klart svek mot de väljare som röstade på Socialdemokraterna i tron om att löftena faktiskt skulle infrias, menar Jonas Ransgård (M). Vallöften ska vara något som väljarna ska kunna lita på att de uppfylls. De har dessutom haft snart 20 år på sig. Alliansen står redo att ta ansvar för Göteborg.

–    Vissa av vallöftena känns ju igen sedan mitten av nittiotalet, säger Helene Odenjung (FP). Ett exempel är löftet om förskolan där Socialdemokraterna tog 18 år på sig att leva upp till barnomsorgslagen. Nu har de ersatt förskolekön med kö till knät och sjunkande skolresultat skyller de på regeringen. Det är dags för en nystart för Göteborg.

–    Göteborg är en fantastisk stad, men vi kan bättre. Kommunen ligger på väldigt låga nivåer i mätningar om kvaliteten i äldreomsorgen. 2010 låg vi bäst till bland de tre storstäderna och idag ligger vi sämst till. Utvecklingen måste vändas, Göteborg behöver ett nytt ledarskap, säger David Lega (KD).

–    Det är tydligt att Göteborg halkar efter på område efter område. När det gäller bostäder har staden inte lyckats nå ett på förhand alldeles för lågt uppsatt mål ett enda år under mandatperioden. Ambitionerna måste bli högre och dessutom måste situationen tas på allvar, menar Rickard Nordin (C).

Socialdemokraterna presenterade den 26 augusti 2010 sina vallöften inför nuvarande mandatperiod. Dessa, tio till antalet, berörde kommunala angelägenheter som barnomsorg, skola, bostadsbyggande, äldreomsorg, kultur, fritidsgårdar och kollektivtrafik. Löftena inkluderade även regionuppdrag i form av sjukvård och tandvård. Tre av tio kan anses vara uppfyllda.

I jämförelse kan man se på Stockholms Stad där Alliansen gör en kontinuerlig uppföljning av sina vallöften. Av de 67 uppställda vallöftena så var, med ett år kvar till valet, 57 uppfyllda, 2 var delvis uppfyllda och 8 är ännu ej uppfyllda. Det innebär att 85 procent av Alliansens vallöften för Stockholms stad var uppfyllda och endast 12 procent var ännu ej uppfyllda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s