Färre kommunala bolag i Göteborg

På kommunstyrelsens sammanträde på onsdag kommer bolagsutredningens förslag att behandlas. Alliansen i Stadshuset är enig om att utreda förutsättningarna att sälja flera kommunala bolag.

Bland annat föreslås försäljning av Gatubolaget, Göteborgs Spårvägar Buss och trafikantservice samt att Älvstrandsbolaget avvecklas. Även Renova och Lisebergs verksamheter ska utredas.

– Bolagsutredningen har gjort ett gediget arbete. På ett antal områden måste vi gå längre än vad utredningen föreslagit. Göteborgs stad ska i princip bara göra det som måste göras och som inte görs av staten, näringslivet eller invånarna själva. Vi saknar en finansiell analys av kommunens bolag och en sådan analys bör genomföras av samtliga bolag i det fortsatta utredningsarbetet, säger Jonas Ransgård vice ordförande i kommunstyrelsen och kommunalråd (M).

– Bolagsutredningen är ett viktigt steg på vägen att göra upp med bolagiseringen av Göteborg. Genom försäljning, avyttring och förändrade verksamhetsformer frigör vi resurser till skola och omsorg samtidigt som öppenheten och transparensen stärks. Avvecklingen av Älvstrandsbolaget är ett sådant exempel, säger Helene Odenjung, kommunalråd (FP).

– Bolagsutredningen är mycket väl genomarbetad och många av förslagen är bra. Vi hade hoppats på fler förbättringar, men detta är en bra början. Resten tar vi efter valet. Göteborg behöver ett nytt ledarskap, säger David Lega, kommunalråd (KD).

Ta del av bolagsutredningen och Alliansens förslag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s