Göteborg behöver en nystart

Göteborgarna förtjänar en stad i världsklass. I stället för en stad som glider isär och inte lyckas lösa allvarliga problem på en lång rad avgörande områden behöver DSC00919 Göteborg en nystart. Vi har idéerna och viljan att förändra, skriver Alliansen i Göteborg på GP debatt.

Göteborg behöver en nystart. Vi ser det på skolresultaten, på utanförskapet på ungdomsarbetslösheten och på bostadsbristen. Valet i höst är avgörande för Göteborgs framtid. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har i olika koalitioner styrt Göteborg i 20 år och är handlingsförlamade inför de problem staden står inför.

I dag presenterar Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna ett gemensamt budgetförslag till Göteborgs kommunfullmäktige, för första gången sedan 1994. Vi har sedan i höstas, tillsammans med Centerpartiet, haft flera gemensamma arbetsgrupper. Vi är beredda att ta ansvar för Göteborg och vi har idéerna för att vända stadens utveckling. Göteborg behöver en nystart och staden behöver ett maktskifte.

Kunskapsresultaten i Göteborg faller och antalet elever med höga betyg minskar, men resultaten kan vändas åt rätt håll. Alla elever ska mötas av höga och positiva förväntningar, tidiga insatser och nya utmaningar. Det kräver att lärare och rektorer ges möjligheten att låta varje elev utvecklas utefter sina unika förutsättningar. När vi styr staden garanterar vi det genom att skolans pengar öronmärks, resurserna ökar och ansvaret för skolan flyttas från SDN till en grundskolenämnd.

Stad som glider isär

Göteborg är en stad som glider isär och där utanförskapet är stort i många stadsdelar. Utanförskapet kan minskas och fler ungdomar kan få jobb i Göteborg. Då krävs tydliga satsningar och öppenhet från Göteborgs Stad, där vi aktivt arbetar med att förbättra företagsklimatet. Vi kommer också göra särskilda satsningar på sommarjobb och praktikplatser för att stärka kopplingen mellan skola och arbetsliv och rusta ungdomar inför arbetslivet.

Bostadsbristen i Göteborg är en av stadens största utmaningar. Vi vet att det går att bygga många fler bostäder – såväl kommunala som privat fastighetsägare är beredda att bygga men de får inte chansen. Då gäller det att släppa fram de som har idéer och som vill bygga, bland annat genom att öppna upp och förenkla planprocessen. Vi vill bygga 4 500 bostäder per år i Göteborg den kommande mandatperioden.

Många äldre i Göteborg vågar inte lita på att det finns plats på äldreboendet om man skulle behöva det i takt med att köerna till äldreboenden ökar. Den rödgröna majoriteten i Göteborg har satt sig att försvara ett system som man vurmar för av ideologiska skäl snarare än att sätta människan och dennes behov i centrum, samtidigt som äldreboenden har lagts ner. Diskussionen om äldres rätt att välja äldreboende och hemtjänst har stått och stampat i Göteborg, vi vill införa valfrihet inom äldreomsorgen och ge den äldre makten och tryggheten att råda sitt liv.

Göteborg är en viktig motor för tillväxten i Sverige, men ska vi fortsätta vara det och växa måste företagsklimatet förbättras. Göteborg har rasat i Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimat med 97 platser sedan 2010. För att garantera en fungerande välfärd och goda levnadsvillkor måste Göteborg ha ett starkt näringsliv och ett bra klimat för företagande. Det kräver ett politiskt ledarskap som är positivt och välkomnande till tillväxt och utveckling. Vi vill se ett starkare och bättre Göteborg som bejakar företagande och arbete och är med och driver utvecklingen mot ett bättre samhälle.

Vi vill därför förbättra stadens upphandlingar så att fler mindre företag kan vara med och delta i upphandlingarna och lägga fokus på kvalitet snarare än pris. Vi vill också utveckla arbetet med sociala upphandlingar och innovationsupphandlingar.

Fler får chansen till jobb

Med rätt verktyg och sänkta trösklar till arbetsmarknaden får fler chans till jobb. Det har blivit mer lönsamt att arbeta och enklare att starta företag och att anställa i Sverige. När fler jobbar växer ekonomin och det blir mer resurser till välfärden. Den utvecklingen måste fortsätta. Göteborgarna förtjänar en stad i världsklass och vi vet att det är möjligt. Vi har idéer, vi har framtidstro och vi har viljan att förändra. Göteborg behöver en nystart. Tillsammans gör vi det möjligt.

Jonas Ransgård (M)
gruppledare och vice ordförande i kommunstyrelsen

Helene Odenjung (FP)
gruppledare och kommunalråd

David Lega (KD)
gruppledare och kommunalråd

Rickard Nordin (C)
ordförande Centerpartiet Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s