Sossarnas skyltfönster gapar tomma

100 dagar har gått sedan Stefan Löfven blev ny S-ordförande. Till skillnad från sin företrädare har tystnaden från honom varit kompakt. Ännu vet väljarna inte vad han vill med Sverige eller hur hans regeringsalternativ ser ut. Idag är vi många som vill höra honom ta bladet från munnen när han förstamajtalar i Göteborg, staden hans parti kallar ”socialdemokratins skyltfönster”. Här har S haft makten i 20 år vid nästa val. Trots det är samhällsproblemen större här än på många andra håll. Vilka lösningar har Stefan Löfven som Anneli Hulthén saknar?

Göteborg får hård kritik av Skolinspektionen för att eleverna i grundskolan inte når kunskapsmålen. I vissa stadsdelar saknar hälften av alla niondeklassare behörighet att läsa vidare på gymnasiet. Den sjunkande betygstrenden går på tvärs mot både Stockholm och Malmö. Unga utan gymnasieutbildning har svårast att få fäste på arbetsmarknaden, drabbas hårdast i lågkonjunktur och riskerar långvarigt utanförskap. I socialdemokratins skyltfönster lyckas man inte ge barnen kunskaper för livet. Hur ska fler utan gymnasieutbildning få jobb med Löfvens förslag om fördubblade arbetsgivaravgifter för unga?

Kön till förskolan är ett annat sorgebarn i Göteborg. I mars hade nästan 800 barn väntat i över fyra månader på en förskoleplats. Föräldrarna till dessa barn tvingas avstå jobb, studier, ta ut semester och förlita sig på släktingar för att deras barn inte får den plats de har rätt till. Faktum är att Göteborg aldrig följt förskolelagen sedan den infördes 1994. Dessutom går nästan 7 000 barn i för stora barngrupper. Hur ska fler kunna ha ett jobb och få vardagen att gå ihop när Löfvens parti i Göteborg inte fått ordning på förskolekön eller för stora barngrupper på 20 år?

Bostadsbristen i Göteborg är enorm. Idag saknar 50 000 ett stabilt boende och på 50 000 studenter finns endast 9 500 studentlägenheter. Faktum är att S i Göteborg aldrig lyckats bygga de bostäder de lovat. Under 1994-2011 byggdes inte ens 11 400 lägenheter totalt. Enbart under förra året ökade antalet bostadssökande med 20 000. Grannkommunen Mölndal rankas samtidigt som en av landets bästa enligt HSBs bostadsindex. Även Stockholm bygger bostäder som aldrig förr. Förutsättningarna för fler bostäder finns naturligtvis även i socialdemokratins skyltfönster. Vilka idéer har Löfven som hans kamrater i Göteborg saknar för att fler ska ha ett eget boende?

I Göteborg har Löfvens parti chockhöjt p-avgifterna, 1000 p-platser har försvunnit och stimulanserna för miljöbilar har tagits bort. De har även avskaffat tjänstebilar för stadens anställda, vilket upprört IF Metalls Volvoklubb med närmare 7 000 medlemmar. Inte så konstigt när var femte anställd i regionen arbetar inom fordonsindustrin. MP:s gruppledare Kia Andreasson har sagt att det är helt fel att kalla Göteborg för industristad. Med en sådan attityd till jobben kan man förstå att staden rasade 30 placeringar till nytt bottenrekord, plats 127 av 290, på Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Tänker Löfven ge MP samma inflytande över jobben, industrin och infrastrukturen som de fått i Göteborg?

Jobbskatteavdraget innebär att en metallarbetare med 24 000 kronor i månadslön har 20 000 extra över vid årets slut. Sedan 2006 har skatten för metallarbetaren sänkts med 22 procent, motsvarande en löneökning med 10,2 procent. Hur mycket tänker Löfven höja skatten för metallarbetarna, sjuksköterskorna och vårdbiträdena om han vinner valet 2014?

Väljarna bör också få svar på regeringsfrågan. Alliansen har visat att man tar ansvar för jobben och Sveriges ekonomi. Trots en av tidernas värsta ekonomiska kriser är det 200 000 fler som arbetar idag än 2006. När andra länder skär ner och höjer skatten, fortsätter vi att satsa på välfärden. Alliansen regerar. Hur ser Löfvens regeringsalternativ ut? Vi hälsar Stefan Löfven varmt välkommen till vårt kära Göteborg. En rimlig ansats i hans tal vore att utgå från de vallöften hans parti inte lyckats leverera här på 20 år. Det borde vara självklart att barnen ska gå ur skolan med kunskaper för livet och att fler unga ska kunna ha ett jobb och någonstans att bo, oavsett var de är födda. Så ser det inte ut i socialdemokratins skyltfönster.

Jonas Ransgård (M), Kommunstyrelsens vice ordförande
Helene Odenjung (FP), kommunalråd
David Lega (KD), kommunalråd

Publicerad i GT Sidan 4 den 1 maj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s