Krönika: Könsneutralt ord eller nya icke-könet?

”Hen”- uttrycket som skapar debatt om jämställdhet, könsneutralitet och så kallad feminism, men hur är det egentligen? Vad syftar uttrycket på? Och hur ska dess definition vara i framtiden? Jag vet faktiskt inte om det är jag som har förstått fel när jag påstår att ”hen” beskriver människan generellt utan att bestämma vilket kön den tillhör eller om definitionen faktiskt är en beskrivning på alla människor i ett könslöst samhälle utan att placera dem i fack om hon och han som vi gör nu.

Jag började använda uttrycket ”hen” frekvent på Twitter då anonyma användare som jag inte var av manligt eller kvinnligt kön dök upp. Jag kallade dessa ”hen” då jag tycker att använda ordet den på en människa känns objektifierande. Som jag ser det är ”hen” ett uttryck som kan användas när människan samtalas som i allmänhet, istället för att skriva han eller hon i en text som inte har något som helst med att göra om vilket kön människan tillhör.  Detta är för mig och många andra ”hen”-användare den rätta definitionen på uttrycket.

Att vi föds till olika kön är ett faktum, det är inget att går att undgå och därmed tycker jag inte heller att vi ska frångå det svenska språkets könsindelande termer. Könen är olika, dels fysiskt, men även när det kommer till hormoner etc. Detta får män och kvinnor att generellt reagera olika på saker, det är något som vi helt enkelt får acceptera.

Med det sagt vill jag dock säga att jag är för jämställdhet och människans lika värde, oavsett kön, etnicitet, ålder, fysiskt tillstånd, könsidentitet eller sexuell läggning. Jag vill också påpeka att avvikelser mot detta är emot diskrimineringslagen och därmed även olagligt. Men visst är jag medveten om att överträdelser mot ovanstående lag begås varje dag, så är inte frågan vi egentligen ska ställa oss -Hur ska vi bekämpa detta och göra Sverige till ett jämställt land?

Jag tror inte att vägen till ett jämställt Sverige går genom att förneka det vi är födda till, jag ser inte hur det någonsin skulle kunna leda till något bra. Trivs man inte med sitt kön är det helt ok att byta. Men att vi alla ska gå runt påstå att vi istället för att vara tjej eller kille är ”hen”. Nej, jag tror inte det kommer fungera. Att däremot acceptera en människa för den individ hen är, det är jämställt. Bedöm inte individen utifrån vilket kön hen tillhör utan för den människa hen faktiskt är, utifrån hens egenskaper. Både fördelar och brister.

Enligt mitt tycke ska uttrycket ”hen” användas så som jag gjort i ovanstående stycke, den beskriver en person utan att könsbestämma hen då det inte vore jämställt att skriva människan som han eller hon. Men nej, jag tror inte på att dagisbarn etc. kommer behandla varandra mer lika på grund av att man tar bort könsidentitet. Lär istället våra barn att respektera varje individ oavsett kön. Endast då kommer vi få ett jämställt Sverige.

Mikaela Engström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s