Krönika: Frukostreflektioner på Göteborg & Co

Jonas Ransgård (M) ger i denna krönika reflektioner från Göteborg & Co årliga frukost. Jonas Ransgård

En gång om året bjuder Göteborg & Co in många av dem som arbetar inom besöksnäringen i Göteborg till en frukost för att orientera om vad som händer det kommande året och tacka för de insatser som gjorts. Det finns förstås många fler som arbetar inom besöksnäringen och hur det går för Göteborg i detta avseende påverkar de allra flesta göteborgare. Därför vill jag skriva om vad jag i år hade att säga vid frukosten.

Först av allt ett stort tack! Privatturister, mässor, konferenser och evenemang skapar många arbetstillfällen i Göteborg. Trots ett osäkert läge i världsekonomin var det många som hade ett bra år. Universeum, där jag själv är ordförande i styrelsen, kunde t ex glädjas åt nytt besökarrekord.

Låt näringslivet betala nytt Scandinavium i evenemangsstråket
Självfallet finns det också risker. Världsekonomin är osäker. Vi har också sett att flera artister de senaste åren valt att besöka Stockholm och Malmö, men inte Göteborg. Det är välkommet att Ullevi byggs ut för att kunna ta 75000 åskådare, som kommer att innebära att det fortsatt är den största arenan i Norden, vilket är oerhört viktigt för Göteborgs position som evenemangsstad. Vi skulle emellertid också behöva en efterträdare till Scandinavium. En sådan ny arena bör placeras i evenemangsstråket och i huvudsak betalas av näringslivet. Göteborg bör inte vara en av få städer i Sverige där skattebetalarna tar hela notan. En placering i evenemangsstråket är viktig därför att en av våra främsta fördelar som besöksmål är närheten till allt, ”walking distance”.

2012 blir ett spännande år. För hela Göteborg tror jag att beslutet om plan för stadens 400-årsjubileum 2021 och beslutet om vision för Centrala Älvstaden kommer att beröra och engagera många.

En dag i Göteborg – ytterligare en i regionen
För 2012 vill Göteborg & Co fördjupa samarbetet med övriga kommuner i Göteborgsregionen. Ett stärkt samarbete med Västsvenska Turistrådet är också viktigt. Besökare väljer inte mellan Göteborg och Västsverige, de väljer mellan vår region och andra regioner. Vi bör tillsammans arbeta för att göra vår del av världen ännu attraktivare. Det finns stora fördelar med om besökare väljer att stanna en extra dag – varför inte konsert i Scandinavium en dag och hummerfiske i Bohuslän nästa dag.

De flesta besöksmålen kanske finns i Göteborg, men det är en stor fördel om vi tillsammans marknadsför också andra. I dagarna fick vi en presentation av Kungälvs ambitiösa planer för Bohus fästning – ett bra exempel på frågor där vi har gemensamma intressen.

Jag är också glad att akademin tar plats i styrelsen för Göteborg & Co genom Göteborgs Universitets rektor Pam Fredman. Samarbetet mellan kommun, näringsliv och akademi är en viktig framgångsfaktor för staden.

Korruption skadar Göteborg på många sätt
Det går inte att sammanfatta 2011 på ett hederligt sätt utan att nämna de många mut- och korruptionsaffärerna. De skadar förtroendet för Göteborg och bilden av staden i omvärlden. När jag är på besök i Stockholm skojar kollegor från andra håll i landet: ”Du ska väl inte ha mjölk, i Göteborg tar ni väl kaffet svart också”. Fyndigt sagt, men en sorglig upplevelse ändå.

Vi måste göra upp med korruptionen och det som skapat den. Kommunstyrelsen har beslutat om en handlingsplan. Alliansen har efter viss debatt fått stöd för en oberoende granskningskommission som tillsätts i början av året.

Men man får inte glömma att det inte är samarbetet mellan olika sektorer i samhället som står inför rätta. Det är oegentligheter och människor som inte kan skilja på mitt och ditt som står inför rätta.

Jag hoppas att 2012 blir ett år då Göteborg blir än mer intressant både för oss som bor här och för dem som överväger vart de ska semestra. Jag hoppas att bilden av Göteborg ska präglas av framtidsfrågor istället för av mygel.

Jonas Ransgård (M)
Vice ordförande i styrelsen för Göteborg & Co

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s