Utred Göteborgs långsiktiga ekonomiska förutsättningar

Göteborgs stads verksamhet går med underskott och de rödgrönrosa partierna parerar dessa genom att dränera de kommunala bolagen på kapital som annars skulle ha använts till att betala nödvändiga investeringar. Det är en oansvarig politik som förstärker det strukturella underskottet och därmed äventyrar stadens förutsättningar att långsiktigt upprätthålla god kommunal service inom bland annat kärnverksamheterna skola och äldreomsorg.

Alliansen menar att det nu är angeläget att beslutsfattare och medborgare får en god uppfattning om Göteborgs stads långsiktiga ekonomiska förutsättningar, vad som behöver göras får att åstadkomma en ekonomi i balans och vilka konsekvenser detta medför. Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna föreslår därför att det genomförs en fördjupad extern genomlysning av hur staden i ett längre tidsperspektiv påverkas av de demografiska förändringarna och den ökande befolkningsmängden.

Med en ökande och åldrande befolkning står Sveriges kommuner inför mycket stora utmaningar och ökande kostnader. Göteborg har redan i dag en ogynnsam demografisk sammansättning. Andelen människor i arbetsför ålder är underdimensionerad. Bland annat därför är Göteborgs stad Sveriges näst största mottagare av kommunala utjämningsbidrag. Landets övriga kommuner bidrar årligen med hela 2,5 miljarder kronor till kommunen.

– Vi är bekymrade över den ekonomiska situationen och hur den långsiktigt kommer att påverka göteborgarna. Med en gedigen genomlysning av stadens ekonomi vill vi skapa förutsättningar för politiken att i tid fatta nödvändiga och kloka beslut. Den nuvarande rödgrönrosa ekonomiska politiken är långsiktigt ohållbar, menar Jonas Ransgård (M).

– Rödgröna saknar kontroll över ekonomin och som räddats av reavinster i flera år. Det är varken ekonomiskt hållbart eller försvarbart. Med ett ökat utanförskap på arbetsmarknaden och omfattande investeringar som måste genomföras krävs en stark ekonomi. Vi vill därför att en extern part gör en genomgång av stadens ekonomi, säger Helene Odenjung (L).

– Vi vet alla att den ekonomiska situationen ser väldigt ansträngd ut framöver. Det budskapet har stadsledningskontoret levererat i många år. För att bringa mer ljus i detta och för att få olika handlingsalternativ är det lämpligt att få en neutral rapport. Vi vill upphandla en undersökning som kan ge bilderna och som kan ge exempel på verktyg. Ungefär på samma sätt som vi gjorde efter alla oegentligheter. Ökad kunskap brukar oftast leda till bäst beslut, säger David Lega (KD).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s