Det Göteborg behöver är en nystart

Det finns mycket att vara stolt över i Göteborg, men också stora bekymmer som de rödgröna väljer att gömma undan. Vår historia visar att staden kan stå på egna ben, men då krävs ett ledarskap som ser möjligheter och inte letar syndabockar. Vi är alternativet för framtiden, skriver Alliansen i Göteborg på GP debatt. 

Sedan Alliansregeringen tillträdde 2006, har Sverige fått 250 000 fler jobb. Det är facit efter den djupaste lågkonjunkturen sedan 1930-talet. En ansvarfull ekonomisk politik har stärkt Sverige. Anneli Hulthén (S), Kia Andreasson (MP) och Mats Pilhem (V) försöker desperat ge en annan bild. Prognosen för ekonomin visar att återhämtningen nu kommer. Tillväxten förväntas bli högre kommande år. En kvarts miljon fler i arbete betyder en kvarts miljon fler skattebetalare sedan 2006. Antalet förtidspensionärer har minskat med 200 000. Fler i arbete, fler som betalar skatt och färre som försörjs av samhället har gjort det möjligt att satsa på välfärd som skola, sjukvård och äldreomsorg.

Trots utdragen lågkonjunktur har den svenska arbetsmarknaden utvecklats relativt starkt. Andelen som har ett jobb i förhållande till dem som vill arbeta är högre än i något annat EU-land, och långtidsarbetslösheten är lägre än i de flesta andra EU-länder. Sverige väntas vara det enda EU-land som minskar sin statsskuld mellan 2006 och 2014.

Sverige har i stort sett haft underskott i de offentliga finanserna sedan krisen bröt ut – en del av en ansvarsfull finanspolitik. Nu ska vi åter bygga upp överskott. Det är avgörande för att skydda jobb och välfärd i en liten öppen ekonomi som Sveriges.

Rödgrönt alternativ saknas

Göteborg fick under krisåren över 640 Mkr från staten för att stärka ekonomin. Nu behövs en ny fas i finanspolitiken, då reformer måste finansieras krona för krona. Något samlat rödgrönt alternativ finns inte. De rödgröna kritiserar Alliansen i Göteborg för underbalanserade budgetar samtidigt som deras eget budgetunderskott är dubbelt så stort. De experimenterar med skattebetalarnas pengar genom försök med sex timmars arbetsdag.

Det finns mycket att vara stolt över i Göteborg, men det finns också många bekymmer. Alla problem har dock gömts undan när det Socialdemokratiska skyltfönstret nu ska visas. Inget nämns om att skolan i Göteborg är underfinansierad, att kunskapsresultaten sjunker, att det sparas in på äldreomsorgen i nio av tio stadsdelar, eller att bostadsbristen breder ut sig.

När Sveriges kommuner och landsting utvärderar hemtjänsten kommer Göteborgs kommun på plats 281, av totalt 290 kommuner. Chefer slutar på löpande band för att de inte längre orkar. Så ser verkligheten ut.

Efter 20 år vid makten är de rödgrönas trötta svar att det som inte går åt rätt håll är regeringens fel. Det duger inte. Göteborgs historia visar att staden kan stå på egna ben, men då krävs ett ledarskap som ser möjligheter och inte letar syndabockar. Andra städer visar att man kan bygga bostäder, förbättra skolresultaten, minska förskolans barngrupper, lyfta företagsklimatet och ge äldre en omsorg värd namnet. Göteborg behöver lyfta blicken, och fråga oss hur vi kan bli bättre. Vi borde känna entusiasm inför ökad konkurrens och påverkan från omvärlden. Det ger oss möjlighet att utvecklas och är en garant mot stagnation.

Öronmärkta pengar

Det minsta man kan begära är att de pengar som avsetts för skolan faktiskt kommer fram. Vi vill öronmärka skolans pengar och garantera att elever som behöver stöd och stimulans får det, oavsett var de bor. Ansvaret för skolan ska lyftas från stadsdelarna och en central nämnd ska ta över. Då får vi tydligt ansvar och nödvändig styrning, uppföljning och utvärdering.

Bostadsbyggandet måste prioriteras. Byggherrar, fastighetsägare och hyresgästföreningen ser en potentiell byggtakt på 4 500 bostäder per år. Om vi får ansvaret förGöteborg gör vi det möjligt för dem. Göteborg är inte i trygga händer i dag, men vi kan göra något åt det. Alliansen har idéerna, framtidstron och viljan att förändra och ge Göteborg en nystart. Vi är alternativet för framtiden.

Jonas Ransgård (M)

vice ordförande i kommunstyrelsen

Helene Odenjung (FP)

kommunalråd

David Lega (KD)

kommunalråd

Rickard Nordin (C)

ordförande

Centerpartiet, Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s