Det finns ingen motsättning mellan sänkt skatt och mer välfärd

Jobbskatteavdraget har gett en genomsnittlig löntagare en extra månadslön om året att leva på, jämfört med 2006. Samtidigt har resurserna till vård, skola och omsorg ökat. Därmed borde debatten om skattesänkningar kontra välfärd nå vägs ände, skriver Alliansen i Göteborg på GP debatt.

Det är ett mycket positivt besked att Geely och Volvo kommer att utveckla framtidens bil på Lindholmen. För Göteborg innebär en sådan satsning ett stort antal nya arbetstillfällen och det får givetvis positiva effekter för Göteborgsföretag i alla branscher. Så långt håller vi med Stefan Löfven och Anneli Hulthén (S) som skriver på GP Debatt den 22/1.

Men genom att ställa skattesänkningar mot välfärd visar de att de varken förstår hur ekonomin eller företagen fungerar. Alliansregeringen har genom jobbskatteavdraget gett en genomsnittlig löntagare en extra månadslön om året att leva på, jämfört med 2006. Inte minst har detta inneburit förbättrad ekonomi för människor med små marginaler. Samtidigt har resurserna till vård, skola och omsorg ökat. Därmed borde debatten om skattesänkningar kontra välfärd nå vägs ände.

Utan företag inga välfärdspengar

Motsättningen finns helt enkelt inte. Därmed inte sagt att allting är bra i välfärden. Satsningarna på äldreomsorgen, skolan och vården måste fortsätta och det är endast genom många och fungerande företag som vi får pengar till detta. Utan företag blir det inga pengar till välfärden.

Vi välkomnar att Socialdemokraterna lyfter den näringspolitiska diskussionen, men deras politik består tyvärr av mycket ord och lite handling.

I år har Socialdemokraterna haft makten i Göteborg i 20 år. Anneli Hulthén är gruppledare och kommunstyrelsens ordförande. Hon måste förklara varför verkligheten i Göteborg inte hänger ihop med de förbättringar Socialdemokraterna säger sig stå för.

De senaste åren har företagsklimatet i Göteborg försämrats kraftigt. 2011 kom Göteborg på plats 97 av 290 i Svenskt näringslivs företagsklimatrankning. Året därpå tappade vi 30 platser och 2013 kom vi på plats 150.

Dålig attityd

Göteborg tillhör alltså inte ens övre halvan när företagarna själva får ranka kommunerna. Bland annat är stadens attityd till företagande en viktig faktor, som knappast förbättrades när Hulthéns kollega i den politiska majoriteten, Mats Pilhem (V) i en fullmäktigedebatt uttryckte att det råder en överhettning av nya företag i Göteborg.

Minst lika allvarligt är det att i Socialdemokraternas Göteborg satsas det betydligt mindre pengar på skolan än i Stockholm. Företag anställer inte fler människor om utbildningen är dålig, skriver Löfven och Hulthén. Det har de givetvis rätt i. Men varför satsar då Socialdemokraterna i Göteborg så lite på skolan, jämfört med Alliansen i Stockholm?

Inte heller här hänger Socialdemokraternas retorik ihop med verkligheten. Alliansregeringen har gjort mycket för att fler ska kunna jobba och för att förbättra företagens villkor, bland annat genom sänkta skatter och förenklade regler. Men mycket ansvar ligger också på kommunal nivå. Eftersom Göteborg är landets näst största stad, med stor industri och en av Europas största hamnar, är politiken här givetvis väldigt viktig för hela näringslivet.

Redo att ta över

Göteborgs Stad kan göra mycket för att förenkla för företagen genom att tydliggöra och förbättra administrativa rutiner, såsom tillståndsansökningar och betalningstider. Företagare ska inte heller behöva vända sig till olika delar av stadens organisation för att klara stadens krav på byråkrati.

För att långsiktigt stärka näringslivet krävs också större satsningar på skolan i Göteborg och på bostadsbyggandet. Alliansregeringens satsningar och regelförändringar på dessa områden ger goda förutsättningar. Nu måste Göteborg göra sin del. Socialdemokraterna har haft gott om tid på sig och misslyckats. Alliansen är redo att ta över ansvaret för Göteborg.

David Lega (KD)

kommunalråd

Jonas Ransgård (M)

vice ordförande i kommunstyrelsen

Helene Odenjung (FP)

kommunalråd

Rickard Nordin (C)

riksdagsledamot

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s