Alliansen på GP Debatt: Den bilfientliga politiken är obegriplig

Idag skriver Alliansens företrädare i Göteborg på GP Debatt med anledning av gårdagens artikel av Volvo Cars som kritiserar den rödgröna majoritetens inställning till bilen och bilindustrin i Göteborg. Läs artikeln på GP:s hemsida eller här nedan.

En modern stad behöver en mångfald av transportslag. Men det är inte bilen som ska bekämpas – det är utsläppen och dess miljöpåverkan. Här ligger Volvo i framkant, skriver Alliansen i Göteborg.

I Göteborg har vi något som gör andra städer gröna av avund. Här ligger två av världens främsta fordonstillverkare. De skapar tiotusentals jobb, avancerad teknikutveckling och stora sysselsättningseffekter, inte minst inom tjänstesektorn. Därför är den bilfientliga politik som de rödgröna driver helt obegriplig. Med Miljöpartiet i spetsen är budskapet att vi inte vill ha Volvo här – att industrin tillhör det förgångna. Det är inte konstigt att Volvo Cars ser rött av en broschyr från staden som har rubriken ”Leave the car at home”.

Motarbeta inte bilindustrin

Nu är hög tid att vi sätter oss tillsammans och pratar om hur staden på bästa sätt kan stödja fordonsindustrin – inte motarbeta den. För det är inte bilen som ska bekämpas – det är utsläppen och dess miljöpåverkan. Här ligger Volvobolagen i framkant, både vad gäller personbilar och tunga fordon. På bara fem år har nya personbilar blivit 25 procent effektivare. Utsläppen från nya bilar har aldrig varit lägre.

En modern stad behöver en mångfald av transportslag. Det är bra att fler cyklar och åker kollektivt. Västsvenska paketet är en viktig pusselbit i arbetet med att förbättra framkomligheten för alla. Men för de flesta är bilen fortfarande helt avgörande för att få vardagen att gå ihop. Det ska vi inte blunda för. Vi ska heller inte blunda för fordonsindustrins betydelse för stadens tillväxt och utveckling. Det är en verklighet som vi ska dra nytta av – inte bekämpa.

Skapar unika möjligheter

Vår fordonsindustri skapar unika möjligheter som få andra städer i världen har. Låt oss värna och vara stolta över denna historia – men också dess framtid. Målet med politiken ska vara att främja framkomlighet för alla, inte ensidigt bekämpa människors möjlighet att välja bilen. Vår vision är i stället ett Göteborg som värnar jobben, stimulerar en modern bilpark och som planerar staden så att alla får plats.

Jonas Ransgård (M), kommunalråd, gruppledare (M)

Helene Odenjung (FP), kommunalråd, gruppledare (FP)

David Lega (KD), kommunalråd, gruppledare (KD)

Rickard Nordin (C), riksdagsledamot Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s