Samarbete för ett tryggare Göteborg

Samarbete för ett tryggare Göteborg

Gårdagens beredningssammanträde med Kommunstyrelsen besöktes av Klas Friberg, länspolismästare och Carina Persson, polismästaren för Storgöteborg. Bland annat berättade de om kommande organisationsförändringarna inom polisen, som vid årsskiftet 2014/2015 blir en nationell myndighet indelat i sju regioner. Men framför allt pratade de om att brottsbekämpning är en samhällsuppgift som kräver samarbete. 

Göteborgs Stad har ett bra samarbete med både polisen och andra samhällsaktörer. Under oroligheterna i Backa och Tynnered utvecklades och förfinades detta, vilket lett till att Stockholm hört av sig för att lära sig mer om hur Göteborg arbetar långsiktigt med både samverkan och med ungdomar.

Det är inte isolerat polisens uppgift att bekämpa brott. Vi lokalt i staden har en mycket viktig roll att spela. Både när det gäller att försvåra för den grova brottsligheten, men i synnerhet också när det gäller att förhindra att ungdomar rekryteras till kriminella gäng. Tyvärr tycks nyrekryteringen av unga till de kriminella gängen öka, inte bara i Göteborg utan i hela landet. Även antalet illegala vapen i omlopp är fortsatt stor. Den vapenamnesti som polisen i Västra Götaland haft i tre omgångar har förvisso inneburit att ett stort antal vapen lämnats in, men det är i första hand inte sådana vapen som de kriminella gängen använder sig av. Tröskeln att använda skjutvapen mot sina rivaler har sänkts vilket är mycket oroande. Risken är naturligtvis också stor att oskyldiga skadas eller dödas när de kriminella gängen gör upp med varandra. För mig är det av största vikt att vi kan strypa såväl insmugglingen av illegala vapen som tillgången på dem som redan finns i landet. Rejält skärpta straff för vapenbrott är en väg att gå. Men det måste så klart kombineras med andra insatser, framför allt inriktade på att minska nyrekryteringen.

Ett annat brott som måste prioriteras när det gäller samarbete är det som rör våld i nära relationer. Varje år utsätts tiotusentals personer för våld inom familjen. Framförallt är det barn och kvinnor som drabbas. Vart femte mord i Sverige är en kvinna som dödas av en man som hon har eller har haft en nära relation med. Här har samhället misslyckats med att ta sitt ansvar. Jag tror att en relativt enkel men effektiv åtgärd skulle vara att ha en enda ingång för våldsutsatta kvinnor och barn att kunna vända sig till. En enda kontaktperson som kan hjälpa till med alltifrån polisanmälan till ansökningar om skyddat boende, försörjningsstöd och kontaktförbud. ”Bakom kulisserna” behöver samtidigt alla myndigheter och instanser samordna sig bättre och ha en tydlig handlingsplan för hur arbetet ska bedrivas. Naturligtvis behöver också stödet till kvinnojourer stärkas.

Slutligen bör väl nämnas att det bästa är om brotten aldrig sker. Ett effektivt brottsförebyggande arbete ska vara högprioriterat. Men det måste kombineras med ett samhälle som har brottsoffrets snarare än gärningsmannens perspektiv och där den som väljer att begå brott också får kännbara påföljder. Det får aldrig vara attraktivt att vara kriminell. 

Jonas Ransgård (M), Kommunstyrelsens vice ordförande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s