Göteborgs beredskap inför sommaren

I dag besökte Michael Ivarson, sociala resursförvaltningen, och Ulla-Carin Olsson, polisen, kommunstyrelsen för att informera om Göteborgssamhällets beredskap inför sommaren.

Kartläggning av stadsdelarnas beredskap. Sociala resursnämnden tittade på antalet feriejobb och fritidsanställda varje stadsdel har planerat för under sommaren. Undersökningen gjordes för åldrarna 12-18 år, mellan veckorna 24-34. Varje stadsdel fick sedan betyget grön, gul eller röd. Lyckligtvis fick alla stadsdelar betyget grön, bortsett centrum som betygsattes med gul. Detta tyder på att stadsdelarna är väl förberedda utifrån de kriterier man haft.

Extra bemanning under kritiska veckor. De mest kritiska veckorna inträffar i samband med skolavslutningarna och skolstarter, därför kommer också bemanningen vara något högre under dessa veckor. Större arrangemang i staden får också extra bemanning, exempel på dessa är Gothia Cup, Kulturkalaset och Action Parken. Riskbilden kring Kulturkalaset har visserligen minskat jämfört med tidigare år, detta främst för att man nu vänder sig till en annan målgrupp. För att ytterligare öka trygghetsarbetet under dessa veckor har staden, stadsdelsnämnderna och polisen ett samtal i veckan för att kartlägga behov och insatser.

Fältpoliserna som dagligen rör sig i prioriterade områden kommer under sommaren att få utökad hjälp från stadens fältarbetare. Polisen och stadsdelarna delar uppfattningen om att i många fall är denna typ av arbete effektivare än att polisen skickar en patrull.

Polisen är förberedd. Detta är ett resultat av långsiktigt arbete där man varje år analyserat behovet av insatser, vilket har lett till att man har en god bild över vilka resurser som krävs. Sociala resurs arbetar utifrån ett normalläge, vilket innebär full bemanning. Vid ett eventuellt krisläge finns det en utarbetad beredskap som används.

Samarbetet mellan staden och polisen känns betydligt bättre än vad det gjorde för några år sedan, vilket är mycket glädjande.

I år erbjuder staden en utökad sommarskola från förskolan till årskurs nio. De två främsta anledningarna till detta är att Göteborg i år har många nyanlända men också att det är många som frivilligt har visat intresse för att hjälpa till att erbjuda sommarskola.

Glad sommar med mycket sol och bad önskar vi i Alliansen!

Jonas Ransgård (M)
vice ordförande i Göteborgs kommunstyrelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s