Trygghet på Avenyn

Image

Vi brukar få dragningar på kommunstyrelsen för att fördjupa våra kunskaper inom olika områden samt för att se vad som har hänt med politiska beslut i praktiken. Onsdagen, den 8 maj 2013, fick vi besök från Trygg, vacker stad som redovisade slutrapporten ”Trygghetsskapande återgärder på och kring Avenyområdet”. Rapporten kommer från en arbetsgrupp som under ett års tid ägnat särskild uppmärksamhet för ökad trygghet i Avenyområdet. Jag vill i detta inlägg upplysa om vad som har gjorts och lägga till åtgärder vi önskar genomföra. Arbetet har varit uppdelat i olika fokusgrupper och nedan följer en redovisning för dessa.

En mångfald av besökare

Polisen i Göteborg anser att det blir lugnare när en större mångfald av människor vistas på samma plats och därför är det viktigt att utbudet på Avenyn lockar alla typer av människor i alla åldrar. Denna åsikt delar vi självklart och ser det som angeläget att Avenyn är en plats med stort utbud. Precis som vi vill att Göteborg ska vara en stad att trivas i, oavsett var du bor.

Rent och städat på gatorna

Nedskräpning är något som definitivt påverkar vår trivsel och trygghet och vi delar uppfattningen om att den måste minska. Man testade bland annat att införa extra städning under lönehelger, vilket gav ett positivt resultat. Vi delar även uppfattningen om att fler böter för nedskräpning måste delas ut, något som Alliansregeringen nyligen gjort möjligt. Förra året delades endast 10 botar ut i Avenyområdet, vilket betyder att mer kan göras.

Fri sikt och bra belysning

Belysning ökar tryggheten och därför ser vi gärna mer belysning i området. Det är ingen slump att personrån ofta sker på gator som har bristfällig belysning. Oftast sker detta också på en sidogata eller någon annan mörk plats. Vi ser det därför som angeläget att tillsammans med polisen se över dessa platser och förstärka med belysning. Vi tror även att kameraövervakning är ett bra alternativ för att öka tryggheten på några av dessa platser.

Trygghet vid förflyttning

Hur man tar sig hem på kvällen bidrar till trygghetskänslan. Rapporten fokuserar på hur man ska göra det lättare att taxi, kollektivtrafik eller gå hem på kvällen. I dag har tyvärr taxibilarna kommit lite i skymundan eftersom man har stora restriktioner på var man får köra och inte. Detta leder till att svarttaxin gynnas, eftersom de ofta bortser från trafikregler. Det krävs därför att vi underlättar för vart taxi får köra samt att vi gör det lättåtkomligt för de som väljer taxi när de ska hem. Det måste också bli lättare att ta kollektivtrafiken hem på kvällen. Västtrafik ser bland annat över nattaxan just nu. Väljer man att gå hem ska det finnas belysta gångvägar, något vi nämnde tidigare.

Minska berusningsgraden

Samtidigt som det är viktigt att vara beredd om något händer måste vi ha möjligheten att roa oss. Pekpinnar som berättar hur mycket man får dricka och när man måste gå hem från krogen är inte något önskvärt. För att det ska fungera måste krogar och dess personal vara utbildade och ha kunskap om något händer, samtidigt som man har ett nära samarbete med polisen. Vi tror på ökad kunskap inte på fler förbud, därför är vi bland annat fortsatt positiva till längre öppettider.

Att förhindra och hjälpa

Det är rätt självskrivet att vi måste jobba hårt för att förhindra brott. Rapporten föreslår ett flertal intressanta åtgärder. En åsikt jag delar är att lägga stor vikt vid samverkan mellan olika verksamheter. Om polisen, restauranger, väktare, ordningsvakter etc. hjälps åt kommer vi nå goda resultat. Ett annat intressant förslag är ett mobilt poliskontor. Det innebär att man snabbt och enkelt kan anmäla ett eventuellt brott. Eftersom det har en avskräckande effekt skulle det också fungera i brottsförebyggande syfte. Tyvärr nämns det inget om kameraövervakning i rapporten, något som vi vill implementera på så kallade ”hot-spots”. Detta används flitigt i Stockholm och polisen i Göteborg tittar även närmare på det.

  • Öka tryggheten på brottsutsatta platser med hjälp av kameraövervakning
  • Tillåta längre öppettider för att få en levande stad
  • Fortsätta förbättringen av renhållning och belysning, samt införa en nolltolerans mot klotter genom införandet av 24-timmarssanering
  • Upprätta en central organisation inom kommunen för att öka effektiviteten på samarbetet med polisen

Jonas Ransgård (M)
vice ordförande i Göteborgs kommunstyrelse

Hela rapporten hittar ni på: Trygg, vacker stad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s