Sprickorna i skyltfönstret blir allt större

Skolan, bostadsbristen och företagsklimatet är alla exempel på områden där socialdemokraternas politik resulterat i svikna vallöften och bottennoteringar för Göteborg. Det är svårt att reparera ett sprucket skyltfönster. Vi är beredda att byta ut det, Jonas Ransgård (M), Helene Odenjung (FP), David Lega (KD) och Rickard Nordin (C) på GP debatt.

Imorgon kommer Stefan Löfven (S) till Göteborg för Socialdemokraternas partikongress, staden hans parti kallar Socialdemokratins skyltfönster. Vid nästa val har Socialdemokraterna i Göteborg suttit vid makten i 20 år och sprickorna i skyltfönstret blir större och större.

Göteborg har fått hård kritik av Skolinspektionen för att eleverna i grundskolan inte når kunskapsmålen. Fler än var fjärde elev i stadens grundskolor inte når kunskapskraven i alla ämnen, undervisningen anpassas inte efter elevens behov och det systematiska kvalitetsarbetet brister på samtliga nivåer inom staden. Skolinspektionens granskningar visar också på anmärkningsvärt stora skillnader i kunskapsresultat mellan de kommunala grundskolorna i Göteborg, både inom och mellan stadsdelarna.

Oacceptabelt misslyckande

För oss är det inte acceptabelt att 30 procent av eleverna saknar godkända betyg, att individanpassningen misslyckas i 25 procent av fallen och att var femte skola inte ger eleverna särskilt stöd i den utsträckning som eleverna har rätt till. Inte undra på att Göteborg placerar sig på plats 284 av 290 i tidningen Fokus kommunranking Här är det bäst att ha familj.

Bostadsbristen i Göteborg är enorm. I dag saknar 50 000 göteborgare ett stabilt boende och p å 50 000 studenter finns endast 9 500 studentlägenheter. Socialdemokraterna misslyckas mandatperiod efter mandatperiod med sina egna, för lågt satta, bostadsmål. Socialdemokraterna lovade i förra valrörelsen att det skulle byggas 10 000 nya bostäder i Göteborg under mandatperioden. Under 2011 och 2012 har man emellertid enbart färdigställt cirka 3 800 nya bostäder och förra året påbörjades totalt 2 259 bostäder.

Därmed tyder allt på att Socialdemokraterna återigen sviker sitt eget vallöfte. Förutsättningarna för fler bostäder finns i Socialdemokratins skyltfönster, det handlar i slutändan om politisk vilja.

Inte längre en industristad

I Göteborg har Löfvens parti chockhöjt p-avgifterna, 1 000 p-platser har försvunnit och stimulanserna för miljöbilar har tagits bort. Miljöpartiets gruppledare Kia Andreasson har sagt att det är helt fel att kalla Göteborg för industristad.

Med en sådan attityd till jobben kan man förstå att staden förra året rasade 30 placeringar till nytt bottenrekord, plats 127 av 290, på Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet.

Efter att Anneli Hulthén (S) tog över från Göran Johansson (S) har Kia Andreasson (MP) tydligt stärkt sin maktposition över den rödgröna majoritetens politik i Göteborg.

Man kan undra vad medlemmarna i IF Metalls Volvo verkstadsklubb med sina ca 7000 medlemmar anser om attitydförändringen till bilindustrin i staden.

Tänker Löfven ge Miljöpartiet samma inflytande över jobben, industrin och infrastrukturen som de fått i Göteborg?

Vi tar ansvar

Alliansen har visat att man tar ansvar för jobben och Sveriges ekonomi. Trots en utdragen lågkonjunktur är det drygt 200 000 fler som arbetar i dag än 2006. Socialdemokraterna talar gärna om att Alliansregeringen misslyckats med arbetsmarknadspolitiken, särskilt gällande ungdomsarbetslösheten. Denna vill Stefan Löfven lösa genom att höja de halverade arbetsgivaravgifterna för unga med drygt 14 miljarder kronor. Är skattehöjningar för arbetsgivare sättet att få fler unga i arbete?

Vi hälsar Stefan Löfven varmt välkommen till vårt kära Göteborg. Du och Anneli Hulthén har en hel del att diskutera för ett bättre Göteborg under er partikongress. Tyvärr är det svårt att reparera ett sprucket skyltfönster. Vi i Alliansen är redo att byta ut det.

Jonas Ransgård (M)
kommunstyrelsens vice ordförande

Helene Odenjung (FP)
kommunalråd

David Lega (KD)
kommunalråd

Rickard Nordin (C)
riksdagsledamot

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s