Jonas Ransgård (M) reflekterar från Göteborg & Co:s årliga frukost

En gång om året bjuder Göteborg & Co in många av dem som arbetar inom besöksnäringen i Göteborg till en frukost för att orientera om vad som händer det kommande året och tacka för de insatser som gjorts. Det finns förstås många fler som arbetar inom besöksnäringen och hur det går för Göteborg i detta avseende påverkar de allra flesta göteborgare. Därför vill jag skriva om vad jag i år hade att säga vid frukosten.

Först av allt ett stort tack! Privatturister, mässor, konferenser och evenemang skapar många arbetstillfällen i Göteborg. I landet handlar det om 160 000 jobb, många för dem som inte tidigare stått så nära arbetsmarknaden. Trots ett osäkert läge i världsekonomin var det många som hade ett bra år. En kraftig ökning av antalet hotellrum har påverkat beläggningsgraden ganska lite. Vi kan se tillbaka på decennier av oavbruten tillväxt för gästnätter. Samtidigt behöver fler jämförelser göras med andra regioner – växer andra på samma sätt eller vinner vi mark?

En dag i Göteborg – ytterligare en i regionen

En del av det vi talade om för ett år sedan är på god väg. Det handlar till exempel om att fördjupa samarbetet med övriga kommuner i Göteborgsregionen. Här ser vi bl a ett stärkt samarbete kring skärgården och inlandet som delar i destinationen Göteborg. Ett stärkt samarbete med Västsvenska Turistrådet är också viktigt. Besökare väljer inte mellan Göteborg och Västsverige, de väljer mellan vår region och andra regioner. Vi bör tillsammans arbeta för att göra vår del av världen ännu attraktivare. Det finns stora fördelar med om besökare väljer att stanna en extra dag – varför inte konsert i Scandinavium en dag och hummerfiske i Bohuslän nästa dag.

Låt näringslivet betala nytt Scandinavium i evenemangsstråket

Annat känns kanske ännu avlägset. En efterföljare till Scandinavium dröjer och jag förstår att det är en viktig fråga som påverkar många, både i branschen och i Göteborg i stort. Vi har sett att flera artister de senaste åren valt att besöka Stockholm och Malmö, men inte Göteborg. Det handlar inte bara om publikkapacitet utan också om tekniska frågor, takets bärighet och logistiken kring arenan. En sådan ny arena bör placeras i evenemangsstråket och i huvudsak betalas av näringslivet. Göteborg bör inte vara en av få städer i Sverige där skattebetalarna tar hela notan. En placering i evenemangsstråket är viktig därför att en av våra främsta fördelar som besöksmål är närheten till allt, ”walking distance”.

Tre politiska frågor för framtiden

Konjunkturen och resmönstren är förstås avgörande för besöksnäringen. Ska jag ändå peka på några politiska frågor som har betydelse har jag fastnat för tre stycken:

1) Att få till stånd en fungerande ansvarsfördelning mellan stat, kommuner, arrangörer och andra när det gäller större evenemang. Idag är vinsterna med evenemangen fördelade på ett annat sätt än ansvaret vilket gör att arrangemang som vore till nytta kanske inte söks eller kommer till Sverige. Staten bör ha en tydligare roll.

2) Att skapa en förståelse för restaurangmomsens och de lägre arbetsgivaravgifterna för unga betydelse för branschens lönsamhet och förutsättningen för fler jobb. Här finns många jobb för både hög- och lågutbildade, jobb som är svåra att flytta utomlands.

3) Att bibehålla en acceptans för besöksnäringens betydelse i Göteborg. Det finns som jag ser det ingen motsättning mellan boendes och besökares intressen. Det som gör staden attraktiv att bo och verka är i mångt och mycket samma saker som gör den intressant att besöka. Här ser jag särskilt positivt på att vi i Henrik Jutbring fått en industridoktorand som särskilt ser till besöksnäringens påverkan på olika aspekter av hållbar tillväxt.

Glam och allvar

Under det gångna året har vi – eller rättare sagt några andra – fått smyga ifrån Kommunfullmäktiges möten för att inviga först Posthotellet och en annan gång Palacehuset. Jag hoppas vi får se fler invigningar under 2013, men helst inte på torsdagar . I valet mellan folkvald och festgäst väljer jag självklart folkvald och stannar på mötet. Vi ser hur tredje tornet reser sig mot himlen mittemot Liseberg. Några undrar varför det är så smalt – det beror dock inte på att målgruppen är smal .

2012 har givit oss Springsteen på Ullevi, MTV på Götaplatsen och Way Out West i Slottskogen och mycket mer. 2013 får vi se fram emot inomhus-EM i friidrott i mars, Dam-EM i fotboll, Robbie Williams, beslut om Volvo Ocean Race 2015 och 2018. Förhoppningsvis också en ansökan om VM i friidrott 2021.

Och så några ords allvar.

Under året har både vår VD Sabine Söndergaard och vår förra vice ordförande Gunnel Aho (M) kämpat med cancer. En fruktansvärd sjukdom. Lyckligtvis är de bägge nu på väg tillbaka från sjukdomen. Vi hoppas att de och alla vi andra får en riktig god jul- och nyårshelg. TACK för allt ni gör för Göteborg!

Jonas Ransgård (M)
Vice ordförande i styrelsen för Göteborg & Co

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s