Ett gott företagsklimat gör att jobben växer

Idag presenterade Business Region Göteborg sin konjunkturrapport för Västsverige och Göteborgsregionen. Det tydliga budskapet var att recessionen i Europa nu kommit betydligt närmare Göteborg. Tunnare orderböcker och en pessimism om konjunkturläget gör att vi sannolikt kan vänta oss fler varsel och en något ökad arbetslöshet under nästa år. Samtidigt är vi långt ifrån finanskrisens situation kring 2008-2009. Sysselsättningen har dessutom fortsatt att öka under 2012. Regeringens skattereformer har gjort att hushållen har gott om pengar att konsumera för. Hushållens köpkraft kan också dämpa en eventuell recession. Våra offentliga finanser är starkare än i många andra länder i Europa. Men oron om jobben i framtiden är värd att ta på allvar. Vi är en del av en global värld och vi påverkas starkt av vad som händer i Europa.

Jobben framför allt
Valet 2014 kommer att handla om jobben och hur vi vill att vår stad och vårt land ska se ut i framtiden. Den som vinner valet är den som bäst svarar på hur fler människor ska kunna ha ett jobb, hur fler ska kunna klara skolan och hur fler ska kunna hitta en bostad.

Att ha ett jobb är bland det viktigaste man kan ha. Det skapar en känsla av delaktighet, skänker mening och roll i ett sammanhang. Inte minst skapar det frihet och självständighet. Målet om full sysselsättning måste därför genomsyra all politik, både nationellt och lokalt. Vad innebär det för oss i kommunpolitiken? Det kan handla om krav på motprestation för att få försörjningsstöd, att hjälpa till att ta fram praktikplatser så att människor får erfarenhet från arbetslivet och kan bygga ett kontaktnät. Men det kan också handla om att skapa förutsättningar för företag att starta och utvecklas. På så sätt kan fler skaffa sig egen försörjning och dessutom skapa nya jobb för fler.

Tillväxten drivs av mindre företag
Små och medelstora företag står för en allt större del av jobben och är oerhört betydelsefulla för en regions utveckling. Hur kan vi kommunpolitiker hjälpa till där? Det handlar om att skapa ett klimat där företag trivs, kan växa och utvecklas och inte motarbetas av onödig byråkrati och dåliga attityder från kommunens politiker och tjänstemän.

Ett bra företagsklimat är helt avgörande för Göteborgsregionen om vi ska kunna fortsätta hävda vår konkurrenskraft i omvärlden. Tyvärr ligger vi minst tio år efter exempelvis Stockholm vad gäller företagsklimat. Konsekvenserna är naturligtvis svåra att överblicka. Ett sätt kan vara att titta på nyföretagandet.

Ta rygg på Stockholm
Under 2000-talet som genomsnitt ligger Göteborg sämst till i jämförelse med både Stockholm, Malmö och riket. Stockholm har konstant legat bäst till, vilket är naturligt i en huvudstad i en dynamisk region, dit kompetens och kapital söker sig, även om den politiska majoriteten skiftat. Politiken har där förstått vikten av ett gott företagsklimat. Ett målmedvetet arbete sedan 2006 har gjort att Stockholm konstant klättrat i rankningen över det lokala näringslivsklimatet. Man har rivit hinder, förbättrat kommunikationen, infört en kostnadsfri företagslots. Det visar också att det inte bara är små kommuner som Hjo som lyckas med en topplacering på sådana listor, utan att det i allra högsta grad också går för storstäderna.

När Sveriges Kommuner och Landsting tillsammans med Stockholm Business Region och Business Region Göteborg presenterade Insikt, en öppen jämförelse av kommunernas service till företag som haft kontakt med dem, kom Göteborg på plats 116, Malmö på plats 94 och Stockholm på plats 50. Nästa mätning presenteras under sommaren-hösten 2013. Det ska bli spännande att se om vi blivit bättre. Det är min stora förhoppning och jag vet att Business Region Göteborg arbetar hårt för det.

En ödesfråga för vår region
Framgång föder framgång. Precis tvärtom kan det bli i en region som går åt fel håll. När den utbildade arbetskraften söker sig till de städer och regioner där det finns spännande jobb, bra bostäder och goda förutsättningar att träffa människor man vill bilda familj med innebär det att de platser som inte är lika attraktiva dräneras på kompetens och köpkraft. Det är en trend som när den väl har tagit fart kan vara svår att bromsa och vända.

Göteborg är inte där än, men frågan om ett gott företagsklimat är i allra högsta grad en av våra strategiskt viktiga utmaningar för att kunna skapa fler jobb, locka hit nya människor och få dem att stanna kvar och bilda familj.

Jonas Ransgård (M)
Vice ordförande i Göteborgs Kommunstyrelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s