Det är dags att skolan prioriteras!

Göteborg har misslyckats på skolfronten och Robert Hammarstrand (S) har mage att skylla på regeringen. Skolan är i huvudsak kommunernas ansvar och Göteborg går bet där andra har lyckats vända trenden, skriver Kristina Tharing (M), Helene Odenjung (FP) och David Lega (KD) på GP debatt.

Göteborg får än en gång svidande kritik från Skolinspektionen och kritiken som togs upp för sex år sedan är fortfarande aktuell. 30 procent av eleverna saknar godkända betyg, individanpassningen misslyckas i 25 procent av fallen och var femte skola ger inte eleverna särskilt stöd i den utsträckning som eleverna har rätt till.

Skolinspektionen menar att det finns uppseendeväckande skillnader både inom och mellan stadsdelarna. Resultaten handlar inte heller om resurser utan om arbetssätt. Trots det har Robert Hammarstrand (S), med flera, mage att skylla ifrån sig på regeringen. Ansvaret för skolorna vilar i huvudsak på kommunerna. Kommuner som har satsat på skolan har lyckats vända trender. Göteborg har inte lyckats. Här har de rödgröna haft ansvaret sedan snart 20 år.

Alliansen har under flera år riktat kritik mot och kommit med förslag för att åtgärda vikande kunskapsresultat, dåliga uppföljningar och bristande likvärdighet mellan skolorna. Vi har en annan modell för hur resurserna fördelas – särskilt när det gäller elever i behov av särskilt stöd. Vi har också lyft vikten av bättre förutsättningar för rektorerna och det pedagogiska ledarskapet samt betydelsen av bra och behöriga lärare. Listan kan göras lång.

Alliansen vill lyfta ansvaret från SDN och ta ett gemensamt grepp genom att samla grundskolan i en central nämnd och stärka det systematiska kvalitetsarbetet. Samtidigt vill vi öronmärka pengarna till varje elev och till de elever som är i särskilt behov av stöd. Därför vill vi också inrätta en särskild specialpedagogisk nämnd och stärka Center för skolutveckling. Vi har högre krav och ambitioner. Göteborgs skolor ska utmana och stimulera alla elever att nå längre. Det är dags att skolan prioriteras.

Kristina Tharing (M)

Helene Odenjung (FP)

David Lega (KD)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s