Koppla partistödet till närvaron i Kommunfullmäktige

Göteborgs stad har fått betänkandet SOU 2012:30 som en remiss att yttra sig över. Kommittén som arbetat med utredningen har haft i uppdrag att utreda behovet av förändringar i framförallt kommunallagen för att förbättra fullmäktiges och nämndernas funktionalitet och därigenom förstärka den kommunala demokratins funktionssätt.

Ett av förslagen tar fasta på hur reglerna för det kommunala partistödet kan utvecklas. Allianspartierna i Göteborgs kommunstyrelse menar att reglerna för partistöd ska ta hänsyn till i vilken utsträckning en plats i kommunfullmäktige har varit besatt och föreslår att ledamot eller ersättare ska vara tjänstgörande vid minst hälften av sammanträdena för att fullt partistöd ska utgå för mandatet.

– Att koppla partistödet till närvaron i kommunfullmäktige är viktigt för att markera vikten av att skattebetalarnas pengar verkligen går till aktiviteter kopplade till det uppdrag man har fått väljarnas förtroende att utföra, säger kommunalrådet Maria Rydén (M).

– Partikassörer ska inte kunna plocka ut partistöd för fullmäktigestolar som står tomma möte efter möte. Här behövs en förändring i regelverket, säger Helene Odenjung, kommunalråd (FP).

– Detta är en viktig signal om att det inte bara är enskilda ledamöters ansvar att fullfölja sina uppdrag, utan även partiernas ansvar att se till att åtaganden fullföljs, David Lega, kommunalråd (KD).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s