Alliansen i Göteborg vill ha ökad öppenhet i stiftelser och föreningar

I ett yrkande till Kommunstyrelsen i Göteborg föreslår Allianspartierna att de stiftelser och föreningar som staden är engagerad i ska tillämpa samma krav på öppenhet och kontroll som stadens verksamheter. Bakgrunden är bland annat den senaste tidens avslöjanden om oegentligheter i West Sweden och SGS.

I dagsläget utser Kommunfullmäktige representanter till ett 50-tal stiftelser och fonder. Flera av dem har ytterligare stiftare vid sidan av staden som i sin tur utser egna styrelserepresentanter. Ett exempel är den nybildade stiftelsen med syfte att driva barnkulturhuset med Alfons Åberg-tema som bildats av Göteborgs Stad tillsammans med privatpersoner. Ett annat exempel är SGS där stiftare är Göteborgs Stad, Göteborgs Förenade Studentkårer och Göteborgs universitet. Dessutom är staden medlem i andra organisationer som Kommunfullmäktige utser representanter till, exempelvis intresseorganisationen West Sweden, där andra kommuner också är medlemmar.

– Organisationsformen bör inte avgöra graden av öppenhet. Vi tror att det finns större risk för fel när styrelsen utses av flera olika intressenter och ingen kanske ser sig som huvudansvarig, säger Jonas Ransgård (M), Kommunstyrelsens vice ordförande i Göteborg.

– Även om syftet med stiftelser inte är att runda offentlighetsprincipen, har vi sett att det kan bli en ursäkt när man hamnar i blåsväder. Därför måste det vara tydligt att stadens representanter i dessa organisationer ska tillämpa de riktlinjer om öppenhet och kontroll som gäller för övriga verksamheter, säger Helene Odenjung (FP), kommunalråd i Göteborg.

– När både kommunen och universitet lyder under offentlighetsprincipen är det orimligt att en stiftelse, som till huvuddelen ägs av dessa två, har mindre öppenhet. Det som finansieras av skattebetalarna, ska också kunna granskas av skattebetalarna, säger David Lega (KD), kommunalråd i Göteborg.

Förslaget kommer att behandlas i Kommunstyrelsen den 22 februari.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s