Gästkrönika: Att jobba – Ett tvång eller en rättighet?

Mikaela Engström gästbloggar om den senaste debatten kring höjd pensionsålder.

Under de senaste dagarna har debatten kring Fredrik Reinfelds uttalande i DN om höjd pensionsålder rasat bl.a. på twitter och i bloggosfären men även i de tryckta medierna. Felaktiga påståenden från vänstern om att man kommer vara tvungen att arbeta till 75 års ålder haglar vilket får mig att fundera på om de verkligen har läst och lyssnat på vad Reinfeldt verkligen har sagt. Jag blir inte längre förbannad när jag läser kommentarer och inlägg som inte stämmer, jag blir mest besviken, för här är framtida kandidater till Sveriges regering och riksdag som inte ens kan läsa en text utan att förvrida den till något helt annat än vad den egentligen är.

Sverige har innan alliansen kom till regeringen länge varit styrt av en socialistisk ideologi där våra liv har varit planlagda redan från början. Vi föds, börjar skolan, går gymnasiet, vissa studerar på högskola, sen jobbar vi och efter det går vi i pension vid 65 års ålder. Om du sedan råkar välja ett jobb som du i mitten av livet är för tungt så förtidspensioneras du, trots det att din hjärna faktiskt fungerar alldeles utmärkt och du är fullkomligt arbetsför i andra branscher. Ett medelsvensson liv på en pinne.  I söndagens Agenda fick vi höra Hillevi Engström (M) och Ylva Johansson (S)som diskuterade just pensionsfrågan och där Ylva uttryckte klart och tydligt att ingen människa vill vara arbetslös. Rätta mig om jag har fel, men att förtidspensionera en helt arbetsför människa är inte det att göra denne arbetslös? Och är då pensionen bara ett finare ord för arbetslöshet?

Om vi nu ska tro på Ylva så vill alla människor arbeta, då är det väl helt logiskt att låta folk arbeta till 75 års ålder? OM nu möjligheten finns, det handlar inte att man ska pressa en gammal människa att jobba heltid om denne inte orkar det. Det handlar om att möjligheten till arbete ska finnas, att du ska ha rätt att fortsätta din anställning. För mig är det frihet. Att alla inte kan gå i pension vid 65 års ålder är knappast varken Fredriks eller alliansens fel, antalet arbetsföra kommer sjunka och vill vi behålla det stora välfärdssystem som vi har idag är naturligt att vi kommer behöva jobba längre. Jag undrar också om de människor som motsätter sig denna möjlighet ser på arbete som ett tvång, något man måste göra för att i slutet av sitt liv få ledigt. Och förlåt mig Ylva Johansson, men då går inte ekvationen om att alla vill ha ett jobb ihop.

Alliansens politik handlar om individens rättighet att leva ett så bra liv som möjligt, den handlar om ett livslångt lärande där personlig utveckling är A och O. Att ha rättighet att utbilda sig till något nytt i mitten av sitt liv går hand i hand detta, för vem kan egentligen välja vad man ska jobba med i resten av sitt liv när man är 18 år och ska söka in till högoskolan? Nej hörrni, ska vi leva med den höga standarden som vi gör idag så måste vi jobba längre, kanske inte nödvändigtvis med det vi från början valde, men jobba det kommer vi behöva göra. Att Fredrik öppnar upp för diskussioner om utbildning senare i livet tordes därmed vara positivt. Och ni klagande i den lite mer vänstra delen av den politiska skalan; sluta klaga och fråga er istället om vad ni skulle ha gjort. Ska Sverige utvecklas så krävs en opposition med starka argument och kreativa lösningar, inte en massa gnäll!

Mikaela Engström
@MikaelaEngstrom på Twitter
Mikaela är 21 år gammal och har pluggat nationalekonomi i två år men har nu ett uppehåll och jobbar istället. Hon har tidigare varit aktiv i MUF, men är numera en allmäntyckare med förkärlek för arbetsmarknadspolitik.

Vill du också gästblogga? Hör av dig!

DN, SVT, SvD,  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s