Krönika: Minska användningen av snabblån!

Carina Liljesand (FP), vice ordförande i Konsumentnämnden, ger sin syn på användningen av snabblån och hur lånen drabbar redan utsatta kvinnor.

I en tid då individens val som konsumenter påverkar både ekonomi och miljö har vi som företrädare för allianspartier en stark tro individens fria och kloka val. Därför är det viktigt för oss att upplysa konsumenterna om deras rättigheter, skyldigheter och därmed öka deras kunskap.

Konsument Göteborgs uppdrag är att både se och göra medborgarna till medvetna, aktiva samt intresserade konsumenter och därigenom utveckla goda konsumtionsmönster. Vi lever i ett samhälle där det alltför ofta förekommer att personer ingår avtal där det kan vara svårt att överblicka den ekonomiska konsekvensen av dessa avtal. Exempel på detta är skuldsättningen via olika sk ”snabba lån”, osäkerheten vid webben samt roaming vid mobilt bredbandssurfning.

Kvinnor i medelåldern står i dag för drygt hälften av alla mobiltelefonlån. Det kan vara kvinnor som lever i förhållanden med män som t ex lånar pengar till en bil och skriver över hela lånet på kvinnan. Hon får sedan stå kvar med ansvar för lånet när relationen är över. Andra kvinnor som drabbas hittas i familjer där alkoholen finns med i bilden. När det blir besvärligt med ekonomin kan lånen finansiera det som behöver köpas till hushållet, exempelvis mat och kläder till barnen. I samtliga fall kan konsekvenserna bli förödande för den enskilde individen och leda till anmälan hos Kronofogden. Väl i deras register kan andra ekonomiska problem uppkomma som begränsar individens kommande val och livssituation. Vi vet att detta är en mycket vanlig start mot ett utanförskap i samhället. Det är en farlig fälla och den måste förebyggas.

Avslutningsvis kan jag också konstatera att för drygt ett år sedan tog Konsumentnämnden över ansvaret för budget- och skuldrådgivarna. Då väntade 600 ärenden på behandling. Efter kraftsamlingen, som skedde på initiativ från Alliansen, har köerna kapats betydligt. Nu kan våra rådgivare även ägna mer tid åt det förebyggande arbetet bland annat i gymnasieskolorna. Det är givetvis oerhört glädjande.

Carina Liljesand (FP)
Vice ordförande i Konsumentnämnden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s