Ser inte, hör inte och pratar inte om äldre

I onsdags behandlade kommunstyrelsen fyra initiativ från alliansens tre partier i Göteborg, för hur äldreomsorgens kvalitet kan bli bättre. Våra förslag på hur göteborgarna på ålderns höst ska få hjälp som präglas av trygghet, värme och respekt för integriteten klumpas ihop och bemöts med ett svepande svar om att allt redan fungerar.

I går invigdes och Posthotellet och de tre statyerna på Drottningtorget är nya. De håller för öronen, ögonen och munnen och därigenom har Göteborg fått en tydlig symbol för hur den styrande rödgröna majoriteten med socialdemokraterna i spetsen behandlar äldreomsorgens utmaningar.

Vi i Alliansen kräver att äldre ska kunna lita på att man får den vård och omsorg man behöver, att personalen är kompetent och har den tid som krävs. För oss är det en självklarhet att var och en ska ha rätt att bestämma vem som ska utföra de tjänster man vill ha hjälp med. Det ska också vara en självklarhet att få bestämma var och med vem man vill bo om man inte klarar av att bo kvar hemma längre. De rödgrönas svar; avslag utan längre motivering.

Våra förslag kan sammanfattas i sex punkter:

1. Genomför en omfattande kommunal tillsyn och granskning av äldreomsorgen! Inledningsvis ska detta ske på boenden och därefter en genomgång av hemtjänsten. I arbetet är det viktigt att ta in synpunkter från äldre, anhöriga och personal.

2. Tillsätt en äldreombudsman!
Alliansen har flera gånger tidigare förespråkat en äldreombudsman. Än en gång avfärdas förslaget av majoriteten som hävdar att en ombudsman inte behövs. Problemen i äldreomsorgen har på intet sett blivit färre. Varför ska göteborgarna ha sämre stöd än stockholmarna, uppsalaborna, boråsarna och många andra?

3. Ta fram uppföljningsverktyg med fokus på kvalitet
Staden behöver ett kommungemensamt uppföljningsverktyg med fokus på kvalitet. Ett sådant kvalitetsverktyg bör utformas i nära samarbete med Socialstyrelsen och organisationen Sveriges kommuner och landsting så att det blir möjligt att jämföra stadens verksamheter med andra kommuner i landet.

4. Se över upphandlingsreglerna inom äldreomsorgen
Tar fram en kvalitetsstrategi i syfte att förbättra upphandlingarna av äldreomsorgen och avvakta tills vidare med ny upphandling tills nya rutiner och riktlinjer är på plats!

5. Inför värdighetsgarantier
Det är angeläget och en viktig del i att kvalitetssäkra äldreomsorgen att det införs värdighetsgarantier i Göteborg. Kommunstyrelsen bör kopplas in för att få en bild av hur regeringens statsbidrag är planerat att användas. En värdighetsgaranti beskriver vilka etiska värden som ska prägla äldreomsorgen och vad de äldre kan förvänta sig. Den syftar bland annat till att ge äldre ett ökat inflytande.

6. Kompensera om det brister
Det ska vara möjligt för enskild att få ersättning om eller när värdighetsgarantin inte fullgörs. För att kunna införa kompensation inom äldreomsorgen kopplad till kvaliteten inom vård- och omsorg av äldre vill vi att frågan utreds för att införas i samband med värdighetsgarantierna.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet avfärdar förslagen och lutar sig nöjt tillbaka. Någon redovisning av hur man kommer att uppmärksamma det europeiska äldreåret under 2012 har kommunstyrelsen heller inte fått, trots att man röstade ja till alliansens förslag redan i oktober. De rödgröna håller för öronen, ögonen och munnen.

Ann Catrine Fogelgren (FP)
David Lega (KD)
Maria Rydén (M)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s