Krönika: Dubbat eller inte dubbat?

I den här krönikan skriver Trafiknämndens 1 vice ordförande Roland Rydin om varför Alliansen inte stödjer dubbdäcksförbudet på Frigga- och Odinsgatan i Göteborg. 

Den milda vintern till trots har diskussionerna de senaste veckorna gått heta angående dubbdäcksförbudet på Frigga- och Odinsgatan i Göteborg. Förbudet infördes ju på försök förra vintern och i höstas drev den rödgröna majoriteten igenom en förlängning av förbudet, så att försöket pågår även denna vintersäsong. Även frågan om att utvidga förbudet till fler gator/områden i staden har lyfts. Trafiknämnden har ännu inte tagit ställning till det.

Alliansens uppfattning är helt klar: Vi är emot förbudet och hade velat avsluta försöket omedelbart. Vi tror lika lite på avgifter som på förbud i den här frågan. Men vi förlorade i omröstningen vid trafiknämndens möte i oktober förra året.

För oss är förbudet fel av många skäl. För det första krånglar det till livet för alla dem som använder ”förbudsgatorna” för att ta sig till och från bostad och arbete. Men det är också en säkerhetsfråga. Blir det riktigt halt är dubbdäck helt enkelt säkrare. Trafikverket och Statens Väg- och Trafikinstitut nyligen har publicerat rapporter om att dubbdäck är säkrare än friktionsdäck på vinterväglag (is).

Göteborgs stad har en precisering på vad en miljöbil är. Har man en miljöbil tillåts man paParkeringsskyltrkera fritt två timmar på stadens mark, och man får fri boendeparkering. Dock tillåts inte dubbdäck på en bil som skall klassas som miljöbil av staden. Så länge den definitionen gäller finns ett incitament – frivilligt! – för stadens bilägare att undvika dubbdäck. Vi tror på valfriheten: beroende på egen säkerhetsbedömning och på hur och var man kör sin bil måste man själv få avgöra om man föredrar dubbat eller odubbat.

Dubbdäcksanvändningen i Göteborg har minskat från ca 70% till 50% de senaste åren. Det går alltså åt rätt håll utan omfattande förbud.

Roland Rydin (M)
1:e vice ordförande i Trafiknämnden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s