I Göteborg finns biljobb

I måndags kom det kanske väntade, men likväl mycket tråkiga beskedet att Saab försätts i konkurs. Förhoppningen är nu att någon intressent köper konkursboet så att Saab eller fabriken kan finnas kvar och att alla anställda och underleverantörer kan återgå till arbete. Men just nu kan ingen förlita sig på att detta kommer att ske. Andra vägar och insatser behövs för att hjälpa de som förlorat sina jobb.

Alliansregeringen har presenterat nya satsningar för Trollhättan och Västra Götalandsregionen på 450 miljoner kronor, där det bland annat tillförs cirka 1850 nya platser på högskola, yrkeshögskola och i den kommunala vuxenutbildningen under 2012. Samtidigt har arbetsmarknadsregionen Göteborg ett ansvar i att skapa nya möjligheter för Troll-hättan och de personer som nu drabbas. Infrastruktursatsningen Bana väg i väst är en utbyggnad av dubbelspår för tågtrafiken och fyrfältsväg Göteborg -Trollhättan. Projektet kommer vara färdigt i december 2012 och innebär 30 minuters färdväg för tågpendlare mellan städerna. Bana väg i väst är en mycket välkommen arbetsmarknads- förstoring som fullt ut för in Trollhättan i Göteborgs-regionen. Boende i Trollhättan får nya möjligheter till arbete i Göteborg, samtidigt som infrastruktursatsningen också innebär att Trollhättan blir attraktivare för nya företag att etablera sig i, som i sin tur kan skapa nya jobb. De Saabanställda som nu får sluta har hög kompetens och är attraktiva för industrin i Göteborgsregionen. Många söker sig till fordonsindustrin i Torslanda, som med förbättrad infrastruktur inte känns lika avlägset som förr.

Därför är det nu extra viktigt att industrin värnas så att det kan skapas nya arbetstillfällen. Tyvärr styrs Göteborgs stad i dag av en rödgrön majoritet som motarbetar bilismen och fordonsindustrin i Torslanda. Den rödgröna majoriteten höjer parkeringsavgifter, tar bort p-platser och har beslutat att avskaffa tjänstebilar inom Göteborgs stad. Miljöpartiets ledare i Göteborg, Kia Andreasson (MP) har sagt att det är helt fel att kalla Göteborg för industristad. Vi anser att industrin fortsatt har en oerhört stor betydelse för Göteborgsregionen, där man inte heller får glömma alla de tjänstemannajobb och anställningar hos underleverantörer som skapas av industrin. De rödgrönas inställning till fordonsindustrin och de jobb som den skapar är beklaglig. Med beskedet om Saabs konkurs måste arbetsmarknads- regionen samlat ta ansvar. Nu måste politiken hjälpa till att skapa framtidstro och underlätta, inte försvåra, för industrin att växa och generera nya arbetstillfällen i Göteborgsregionen.

Jonas Ransgård Vice ordförande (M) i Göteborgs kommunstyrelse
Helene Odenjung Kommunalråd (FP)
David Lega Kommunalråd (KD) i Göteborg

Publicerad på GT debatt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s