Alla skattefinansierade kulturprojekt ska utvärderas

I samband med kulturnämndens sammanträde i december hade Alliansens företrädare föreslagit såväl riktlinjer som utförlig redovisning av ett antal kulturprojekt som i dagsläget får bidrag utan att behöva ansöka om det. Ett sådant projekt är exempelvis Alfons Åbergs Kulturhus. Staden saknar helt riktlinjer för hanteringen av stödet till Alfons Åberg Kulturhus. Alliansen vill nu att direktiv ska tas fram för att följa projektets utveckling från början.

– Det borde finnas tydliga riktlinjer för alla verksamheter som söker pengar från staden och som i grund och botten finansieras av skattepengar. Förvaltningen borde inkludera samtliga föreningar och organisationer och ha samma förutsättningar för alla, oavsett projekt, säger Kristina Tharing (M).

– Det är viktigt med transparens och insyn i verksamheterna, även om det rör sig om mindre belopp. Med detta förslag kan alla stadens kulturstöd till olika projekt ses över, men också jämföras. Det behövs, säger Ann Catrine Fogelgren (FP).

– Det är viktigt att dessa riktlinjer gäller för alla och att alla föreningar, stiftelser och organisationer på samma sätt som alla andra huvudmän redovisar sina bidrag, säger Malin Ekelund (KD).

Kulturförvaltningen har tydliga riktlinjer för de organisationer och projekt som måste ansöka om bidrag från kulturnämnden. Huvudmannen ska redovisa och utvärdera både projekt och det ekonomiska stödet. I riktlinjerna står det att utebliven redovisning påverkar bedömningen av kommande ansökningar negativt. Mot den bakgrunden ville Alliansen uppdra till kulturförvaltningen att utvärdera bl a Alfons Åberg Kulturhus och Interreligiös dialog. Detta blev också kulturnämndens beslut.

En reaktion på ”Alla skattefinansierade kulturprojekt ska utvärderas

  1. Bra. Motsvarande yrkanden behöver säkert läggas i alla nämnder och styrelser som har projekt eller ger bidrag. Men märkligt att det ska behövas. Normalt sett finns ju ett regelverk för till vem och hur man får ge stöd. Borde vara självklart att man har rutiner – och använder dem – för att följa upp att pengarna används rätt också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s