Fem förslag för en bättre äldreomsorg

 Alliansen i Göteborg gick till val hösten 2010 på sitt program Från ord till handling. Där menade vi att de som behöver hjälp på ålderns höst ska få ett stöd som präglas av trygghet, värme och respekt för integriteten. De senaste veckorna har det blivit allt tydligare att tryggheten, värmen och respekten för den enskilde och äldre göteborgaren har kommit på undantag. Det är dags att lyfta äldreomsorgen i Göteborg.

Vi menar att som äldre ska man kunna lita på att man får den vård och omsorg man behöver, att personalen är kompetent och har den tid som krävs. För oss är det en självklarhet att var och en ska ha rätt att bestämma vem som ska utföra de tjänster man vill ha hjälp med. Det ska också vara en självklarhet att få bestämma var och med vem man vill bo om man inte klarar av att bo kvar hemma längre. Senaste dagarna har Alliansen presenterat en rad förslag för att stärka och förbättra kvalitén och värdighet inom äldreomsorgen i Göteborg.

Förslagen kan sammanfattas i följande fem punkter.

 1. Granska äldreomsorgen
  Alliansen har föreslagit att det ska genomföras en omfattande kommunal tillsyn och granskning av äldreomsorgen som bedrivs i Göteborg. Granskningen ska inledas på boenden för äldre och därefter en genomgång av hemtjänsten. I arbetet är det viktigt att ta in synpunkter från äldre, anhöriga och personal.
 2. Ta fram uppföljningsverktyg med fokus på kvalité
  Alliansen vill att staden tar fram ett kommungemensamt uppföljningsverktyg med fokus på kvalité. Ett sådant kvalitetsverktyg bör utformas i nära samarbete med Socialstyrelsen och SKL så att det blir möjligt att jämföra stadens verksamheter med andra kommuner i landet. I det arbetet ska fristående aktörer bjudas in.
 3. Se över upphandlingsreglerna inom äldreomsorgen
  Alliansen vill att staden tar fram en kvalitetsstrategi i syfte att förbättra upphandlingarna av äldreomsorgen och tills vidare avvaktar med ny upphandling tills nya rutiner och riktlinjer är på plats.
 4. Inför värdighetsgarantier
  Alliansen anser att det är angeläget och en viktig del i att kvalitetssäkra äldreomsorgen att det införs värdighetsgarantier i Göteborg. Staden har ansökt om regeringens statsbidrag och vi vill att kommunstyrelsen engageras i arbetet genom att få en redovisning av vad som är planerat. En värdighetsgaranti beskriver vilka etiska värden som ska prägla äldreomsorgen och vad de äldre kan förvänta sig. Den syftar bland annat till att ge äldre ett ökat inflytande.
 5. Kompensera om det brister
  Alliansen vill att det ska vara möjligt för enskild att få ersättning om eller när värdighetsgarantin inte fullgörs. För att kunna införa kompensation inom äldreomsorgen kopplad till kvaliteten inom vård- och omsorg av äldre vill vi att frågan utreds för att införas i samband med värdighetsgarantierna.

Göteborg ska vara en stad som det är tryggt att leva i. En stad där varje människa räknas. Där vi tar tillvara på de erfarenheter, kunskaper och den kompetens som finns hos dem som levt lite längre. Göteborgarnas bästa tid ska vara i dag. Och i morgon.

Maria Rydén (M) Ann Catrine Fogelgren (FP) David Lega (KD)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s