Inför Värdighetsgarantier och ersättningar när garantier inte följs

I dag presenterar Alliansen det tredje och fjärde steget i programmet för ökad kvalitet och värdighet inom äldreomsorgen. Förslaget innebär bland annat att staden ska införa Värdighetsgarantier och ersättningar när garantier inte följs. Värdighetsgarantierna syftar till att göra det tydligt för äldre personer, anhöriga och allmänhet vad man kan förvänta sig av äldreomsorgen. Om eller när vården och omsorgen inte svarar mot det som var överenskommit ska ersättningar utgå som kompensation till den som inte fått det som lovats.

– Kristdemokraterna har i flera år kämpat för införa en värdighetsgaranti. En garanti skulle t ex kunna utfästa utevistelse en gång om dagen. Nu är arbetet äntligen på gång och det inte en dag för sent, säger David Lega, kommunalråd (KD).

– Omsorgen om äldre får inte svikta. Om den ändå gör det ska man som drabbad kunna få ersättning som kompensation för det man inte fick utifrån överenskommelsen. Pengar kan inte ersätta god vård och omsorg, men väl bidra till att upprätthålla och säkerställa kvaliteten, säger Maria Rydén (M), kommunalråd.

– För oss är det viktigt att införa en garanti, med mätbara kvalitetskrav, för att stärka äldres rätt till en god äldreomsorg hel livet. Därigenom kan vi skapa en likvärdig omsorg över staden oavsett utförare, säger Ann Catrine (FP), biträdande kommunalråd.

Ta del av förslaget. Kommentera gärna.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s