Alliansen: Granska äldreomsorgen i Göteborg

I dag presenterar Alliansen två nya förslag för att stärka och förbättra äldreomsorgen i Göteborg. Kommunstyrelsen föreslås genomföra en riktad kommunal tillsyn och granskning av stadens äldreomsorg. Samtidigt läggs ett förslag om att ta fram ett kommungemensamt uppföljningsverktyg, med fokus på kvalité. Förslagen är de första två ur ett flerpunktsprogram som fokuserar på en ökad kvalitetsinriktad och värdig äldreomsorg. Fokus kommer bland annat att vara på bättre upphandling, värdighetsgarantier och rätt till ersättning.

– Vi behöver ta ett helhetsgrepp om äldreomsorgen där kommunstyrelsen tar ett större ansvar. Därför vill vi nu att granska och genomföra en kommunal tillsyn i all äldreomsorgsverksamhet i staden. Alliansen vill få en genomarbetad lägesrapport om situationen inom omsorgen och vi menar att det behövs en utgångspunkt för det fortsatta kvalitetsarbetet inom staden, säger biträdande kommunalrådet Ann Catrine Fogelgren (FP).

– Vi vill säkerställa att äldre människor får en kvalitativ och värdig omsorg när man behöver. Bor man på äldreboende i Göteborg ska man veta vad man får och att kvaliteten på omsorgen garanterat är bra. Efter den senaste tidens debatt om kvalité inom omsorgen är det nu viktigt att ta in synpunkter från äldre, anhöriga och från personal. Sen gäller det att granska verksamhet utifrån äldres perspektiv i förhållande till politiskt uppsatta mål och kvalitetskriterier för att ha ett utgångsläge för det nödvändiga kvalitetssäkringsarbetet som måste ta vid, fortsätter kommunalrådet Maria Rydén (M).

– Vi kräver ett kommungemensamt uppföljningsverktyg som ska användas för att följa upp kvalitén inom omsorgen, eftersom det saknas idag. För oss är det viktigt att få till ett sådant verktyg så att staden kan följa upp omsorgen oavsett utförare, avslutar kommunalrådet David Lega (KD).

Läs förslaget och kom gärna med inspel till vårt fortsatta arbete för en bättre äldreomsorg i Göteborg.

3 reaktioner på ”Alliansen: Granska äldreomsorgen i Göteborg

  1. Bra initiativ! Konstigt bara att det dröjt så länge, men när man hör att Kommunstyrelsen inte ens får rapport om vilka Lex Sarah som gjorts i Staden, är det kanske inte så konstigt. Bra också att sedan i maj måste SDF skicka anmälningarna till Socialstyrelsen, isf att som tidigare hantera dem internt (jmfr polisen utreder sig själv!). Se också till att begreppsmissbruket som de grön/röda infört, att kalla vårdföretagen för riskkapitalbolag, inte används. Att vissa vårdföretag har ägarbolag som ägnar sig åt riskinvesteringar är en helt annan sak. Att kalla ett vårdföretag för riskkapitalbolag avslöjar en stark värderingsgrund. Låt oss nu se om de grön/röda ”vågar” granska BÅDE offentlig och privat verksamhet i Göteborg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s