Granskningskommission införs

Efter förhandlingar mellan gruppledarna i kommunstyrelsen blev det igår klart att alla partier ställer sig bakom förslaget om att införa en oberoende granskningskommission direkt under stadsrevisionen. Kommissionen ska få i uppdrag att utreda om något särskilt skapat grogrund för oegentligheter i Göteborg. Kommissionen ska även lämna förslag på hur förtroendet kan stärkas för den demokratiska processen och lyfta fram goda exempel från omvärlden.

Förslaget ligger helt i linje med det som Alliansen tidigare har lagt fram. Det gemensamma yrkandet i kommunstyrelsen innehåller också förslag om ta fram en kommungemensam kod som fokuserar på etik och moral. Vidare föreslås att en utomstående oberoende aktör, som utses av stadsrevisionen, ska undersöka om handlingsprogrammet behöver kompletteras.

Vidare ska Stadsledningskontoret utreda möjligheterna till hur Stadsrevisionen kan förändras för att bättre kunna identifiera brister och förhindra oegentligheter inom Göteborgs Stads bolag och förvaltningar.

Alliansens gruppledare Jonas Ransgård, Helene Odenjung och David Lega välkomnar det gemensamma förslaget och det fortsatta arbetet med att minimera riskerna för oegentligheter och stärka öppenheten i Göteborg.

I nyhetsflödet: GP, GT, SR, GP2, GP3,

Läs förslaget.

2 reaktioner på ”Granskningskommission införs

  1. Bra att Alliansen har drivit på majoriteten. Viktigt med en bred enighet i frågan och då blir det enklare att rensa upp efter det som har varit. Heja.

  2. Det låter bra att vi nu kan gå vidare gemensamt. Har ett signalvärde.
    Men värdgrundsarbete (som nämns i yrkandet) tycker jag hör hemma i det normala personalpolitiska arbetet och inte i detta sammanhang. Alla de personer som försnillar vet att man inte får göra det och att det är fel att göra det. Men dom bedömer, att upptäcktsrisken är så låg, så att dom är beredda att ta risken. Det kan inget värdegrundsarbete ändra på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s