Inför företagslots för att stimulera företagandet och skapa fler jobb

Enligt flera undersökningar försämras företagsklimatet i Göteborg. Ett dåligt företagsklimat är ett hot mot vår välfärd och tillväxt. För att vända trenden föreslår Allianspartierna i en motion till Kommunfullmäktige att staden inför en företagslots. Dessutom föreslår Alliansen att Göteborgs Stad ansöker om deltagande i den nationella kommitté som arbetar med att ta fram en svensk standard för kommunala företagslotsar.

Grunden till ett välmående Göteborg med en kvalitativ välfärd ligger i att människor har jobb och att staden har en bra tillväxt, såväl ekonomisk som befolkningsmässig. Företagsklimatet spelar därför en avgörande roll för Göteborgs möjlighet att hävda sig i konkurrensen med andra regioner i omvärlden. I Svenskt Näringslivs senaste rakning över det lokala företagsklimatet rasade Göteborg med 27 platser till plats 97 på listan. Malmö placerade sig på plats 51 (+ 21) och Stockholm på plats 31 (+12).

– Det är oroande att Göteborg ligger sämst till av landets storstadsregioner och dessutom har en negativ trend. Om vår fulla potential ska nås måste Göteborg kunna locka fler företag och kompetent arbetskraft som i sin tur skapar fler arbetstillfällen. I slutändan handlar det om att ge fler människor möjligheten att förverkliga sina drömmar, säger Jonas Ransgård (M), Kommunstyrelsens vice ordförande.

– Tre av fem företagare önskar en kontaktpunkt som hjälper dem i kommunens byråkrati. Göteborg bör införa en företagslots, som kan vara en person att kontakta som guidar bland förvaltningar, nämnder och blanketter när man som företagare behöver komma i kontakt med någon eller få hjälp. Det förenklar för företagen, ger kortare handläggningstider och färre myndighetskontakter, säger Helene Odenjung (FP), Kommunalråd.

Just nu pågår ett arbete under ledning av Swedish Standard Institute, SIS, med att ta fram riktlinjer och skapa en standard för hur kommuner kan organisera sitt arbete med att underlätta för företagare. Göteborgs Stad bör ta tillfället i akt och bidra med sina tankar och åsikter i detta arbete.

– Göteborgs Stad bör ansöka om att få delta i kommittén för att vara med och påverka utformandet av standarden för kommunal företagslotsning, så att vi kan förbättra stadens företagsklimat. Det är en avgörande framtidsfråga om vi ska lyckas locka människor att starta företag och skapa nya arbetstillfällen, säger David Lega (KD), kommunalråd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s