Göteborg måste växa för att räknas med

Grunden till ett välmående Göteborg ligger i att människor har jobb och att staden växer. Vi oroas därför över att Miljöpartiet med Kia Andreasson (MP) i spetsen tvekar inför både tillväxt och befolkningsökning, skriver Jonas Ransgård (M), Helene Odenjung (FP) och David Lega (KD) på GP debatt.

För ett par år sedan gick andelen människor som bor i städer om andelen som bor på landet i världen. Urbaniseringen framhävs som positiv för miljön i en miljörapport som FN nyligen presenterat. Anledningen till detta är att städer ger skalfördelar. Tätbebyggda områden gör av med mindre resurser per capita än glesbygd tack vare effektivare boende, energianvändning och service. Dessutom finns gemensamma transporter i form av kollektivtrafik och samordnad vattendistribution och återvinningshantering.

Alliansen i Göteborg vill att Göteborgsregionen ska växa. Vi vill att det byggs betydligt fler bostäder i Göteborg, både på grund av den fortsatta bostadsbristen, men även för att säkra Göteborgsregionens framtid.

God potential

Tendensen generellt i världen är att arbetsmarknadsregioner med färre än en miljon invånare minskar i invånarantal, medan de med fler än en miljon invånare ökar. Med sina lärosäten, science parks, några av Sveriges största företag och Nordens största hamn har Göteborgsregionen potential att vara en mycket stark, konkurrenskraftig och attraktiv arbetsmarknadsregion i Europa. Men om potentialen ska uppnås måste Göteborgsregionen växa för att kunna locka fler företag och kompetent arbetskraft som i sin tur skapar fler arbetstillfällen. Det ger fler människor möjligheten att förverkliga sin dröm.

Grunden till ett välmående Göteborg med en kvalitativ välfärd ligger i att människor har jobb och att staden har en bra tillväxt, såväl ekonomisk som befolkningsmässig. Vi oroas därför över att Miljöpartiet med Kia Andreasson (MP) i spetsen tvekar inför både tillväxt och befolkningsökning. Detta är ett problem för Göteborg då mycket tyder på att Miljöpartiet har det avgörande ordet i stadens rödgröna majoritet.

En del i detta är Miljöpartiets prioritering att reservera stora ytor inom staden för jordbruksmark. Givetvis behövs jordbruksmark i Sverige, men inte nödvändigtvis i de stora städerna. Stadsnära odling i form av kolonilotter har flera fördelar både socialt och estetiskt, men att reservera stora ytor för jordbruksmark i Göteborg är inte vettigt resursutnyttjande av stadens marktillgångar.

Industrin fortsatt viktig

Bland företagen undrar man nog vad Kia Andreasson (MP) menar då hon säger att det är helt fel att kalla Göteborg för industristad. Industrin har fortsatt en oerhört stor betydelse för Göteborgsregionen och går dessutom på högvarv i dagsläget där det nu nyanställs arbetskraft. Vi anser att både industrin och tjänstesektorn är viktiga för Göteborg. Många av de tjänstejobb som finns i Göteborg skapas av industrin.

Bilen som exempel

Användningen av ändliga resurser och utsläpp som är skadliga för miljön måste minska. Men de värsta miljöproblemen är inte resultat av teknik och välstånd, utan brist på teknik och välstånd. Hållbar tillväxt genom miljöteknikutveckling gör det möjligt för framtida generationer att ha en bättre levnadsstandard samtidigt som man lever mer miljövänligt än i dag. Ta bilen som exempel, där utvecklingen med bättre och säkrare standard kombineras med effektivare motorer och nya el- och gashybrider som gör att utsläppen ständigt minskar.

Modern miljöpolitik handlar mer om utveckling och morötter än om avveckling och förbudsmentalitet. Vi vill företräda göteborgarna, inte ge dem pekpinnar och klappar på huvudet.

Fler göteborgare och en större arbetsmarknadsregion ger fler möten, fler arbeten och fler möjligheter – bra för jobben och bra för miljön. Låt Göteborg växa!

Jonas Ransgård (M)
vice ordförande i Göteborgs kommunstyrelse

Helene Odenjung (FP)
kommunalråd

David Lega (KD)
kommunalråd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s