Alliansen vill hjälpa Polstjärnan att få säker skolväg

 

 

Montessoriskolan Polstjärnan ska få gång- och cykelbanan till skolan färdigställd. Det vill Jonas Ransgård (M), Helene Odenjung (FP) och Maria Berntsson (KD) som tillsammans kommer att lämna in en motion till Göteborgs Kommunfullmäktige vid dagens sammanträde med en ansökan om 100 000 kronor ur Wilhelm Röhss´ donationsfond till Letsegårdsvägens Oskyddade Trafikanter Ekonomisk Föreningen (LOTEF).

 

– Föräldrar och personal på skolan bedömer situationen som farlig och får medhåll av NTF som kallar vägen ”oacceptabel som skolväg”. Även andra aktörer, så som Billdals Ridklubb och Pingstkyrkan, är bekymrade över trafikläget längs med vägen, säger Jonas Ransgård (M), vice ordförande i Kommunstyrelsen.

 

Montessoriskolan Polstjärnan är belägen i Billdal. Till skolan tar man sig längs med Letsegårdsvägen som är en smal liten lokalväg utan vare sig gång- eller cykelbana eller ens en ordentlig vägkant. På den vägen samsas skolans drygt 180 barn med bilarna på väg till och från skolan.

 

LOTEF bildades för att på privat initiativ bygga en separat skyddad gång- och cykelbana (grusväg) längsmed Letsegårdsvägen. Projektet startade i december 2008 med en trafikmätning. Enligt den passeras skolan varje dag av 850 bilar. Mindre än hälften av bilarna höll rekommenderad hastighet om 30 km/h trots inte mindre än sju vägbulor i området.

 

– Gång- och cykelbanan kommer att utgöra en skyddad vägbana för oskyddade trafikanter, framförallt skolbarn, längs med Letsegårdsvägen när den är färdigställd. Den kommer också att bidra till att skapa en bättre infrastruktur i området genom att bland annat erbjuda ett komplement och en anknytning till den populära Säröbanan, säger Helene Odenjung (FP), Kommunalråd.

 

Sammanlagt vill man bygga ca 1.3 km gång- och cykelbana. Hittills har föreningen lyckats samla ihop ca 95 000 kronor från privatpersoner och företag. För denna summa har man byggt nära 200 meter av vägen.

 

– Det saknas ca 125 000 kronor för att färdigställa den viktigaste etappen på 500 meter från korsningen vid Svindalsvägen till Billdals ridskola. Därifrån kan barnen cykla genom Billdals Park och ansluta till den kommunala cykelbanan längs med Södra Särövägen. Vi hoppas nu genom ansökan till Wilhelm Röhss´ fond kunna hjälpa föreningen att få klart etappen, säger Maria Berntsson (KD), ersättare i Kommunfullmäktige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s