Alliansen i Göteborg vill se bättre snöröjning

 

 

Snöröjningen i Göteborg har ibland varit bristfällig under den snörika vintern. Det har för göteborgarna inneburit svårframkomliga gångbanor och många halkolyckor. Alliansen i Göteborg har idag lagt ett förslag till Kommunstyrelsen som kan leda till bättre snöröjning i staden.

 

I Göteborg ansvarar fastighetsägare för väghållningen av gångbanor, gångvägar, trottoarer och trappor utmed och mellan fastigheter. När gångbana saknas och tomten eller fastigheten gränsar direkt mot gatan finns det särskilda regler ska 1,2 meters bredd från fastighetens tomtgräns räknas som gångbana. Om fastigheten inte ligger i direkt anslutning till gångbanan (det kan t ex finnas en gräsmatta eller plantering emellan) ansvarar fastighetsägaren för gångbana som ligger inom 10 meter från tomtens/fastighetens gräns. Därtill finns vissa undantag för fastighetsägarens ansvar, exempelvis om en buss- eller spårvagnshållsplats finns vid fastigheten. De olika gränsdragningarna och ett svårförståeligt och opraktiskt regelverk har lett till snöröjningen inte alltid genomförts fullt ut.

 

I Stockholm stad ansvarar Trafikkontoret för all väghållning på gator och torg förutom på gång- och cykelbanor i parker, som sköts av stadsdelsförvaltningarna. Fastighetsägare har dock exempelvis fortsatt ansvaret för att det inte faller snö och istappar från hustak, men ansvarar därmed exempelvis inte för snöröjning av gator och trottoaren utmed och mellan fastigheten. Alliansen i Göteborg vill nu att staden utreder om väghållningen kan bli bättre med ett samlat kommunalt ansvar, likt modellen i Stockholm.

 

– Rent praktiskt riskerar reglerna i Göteborg att leda till dubbelarbete, eller att snöröjningen inte genomförs pga delat ansvar, oklar ansvarsfördelning och bristande samordning mellan staden och fastighetsägarna. Därför vill vi utreda om ett samlat kommunalt ansvar skulle leda till bättre snöröjning, säger Jonas Ransgård (M), Kommunstyrelsens vice ordförande i Göteborg.

 

– Under vintern har det rapporterats om många halkolyckor i Göteborg, där människor skadat sig på grund av dåligt grusade gator. Ansvarsutkrävandet vid sådana olyckor hade förenklats om det funnits ett samlat kommunalt ansvar. En person som bryter ben eller handled ska inte behöva veta om man ramlat innanför en 1,2-metersgräns eller inte, säger Ann Catrine Fogelgren (FP), biträdande Kommunalråd i Göteborg.

 

– Den gångna vinterns upplevelser är tydliga kvitton på att något måste göras. I slutändan handlar det om att försöka förbättra säkerheten och servicen till medborgarna, säger David Lega (KD), Kommunalråd i Göteborg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s