Antalet barn utan förskoleplats har ökat med 50 procent på ett år

Enligt statistik som presenterades den 1 februari saknar 678 barn i Göteborg en förskoleplats. Jämfört med samma tid förra året (då 450 barn saknade förskoleplats) är det en ökning med 50 procent. Dock räknas ingen som köande.

Den 1 januari minskade antalet stadsdelsnämnder i Göteborg från 20 till 10. Hur detta påverkar kravet på att söka förskolor i hela stadsdelen för att räknas som köande är dock fortfarande oklart.

Den nya SDN-indelningen av staden kan få stora konsekvenser för de barnfamiljer som söker förskoleplats. Anledningen är att det finns ett krav på att stå som sökande till hel stadsdel för att räknas som köande. Med de nya stadsdelarna är det i många fall ett mycket stort område som föräldrarna måste söka inom. Några lösningar från majoriteten finns ännu inte vilket är mycket anmärkningsvärt då problemet inte varit okänt.

– Det är skrämmande hur majoriteten under lång tid har varit handlingsförlamade när det kommer till behovet av fler förskoleplatser, säger kommunalrådet Kristina Tharing (M). Det blir alltmer tydligt att majoriteten döljer sig bakom definitioner för att dölja sina brister.

– Det enda som borde vara aktuellt att se till är om barnen har en förskoleplats eller inte, menar Kristina Tharing (M). Det är vad som räknas för föräldrarna och det borde vara det som räknas för politiken. Att tillgodose föräldrarnas förstaval måste vara målsättningen – oavsett var i staden detta gäller.

– Stadsdelsgränserna är ju bara på kartan, i verkligheten kanske familjen bor eller arbetar väldigt nära en förskola i annan stadsdel och då ska de naturligtvis kunna söka dit, säger kommunalrådet Helene Odenjung (FP). Vi vill ju tillgodose familjernas önskemål om typ av förskola, familjedaghem eller omsorg på udda tider, då får inte byråkratiska tolkningar av regelverken hindra det.

– Det är givetvis bra att 777 barn får erbjudande om plats men det får inte leda till större barngrupper, säger Helene Odenjung (FP). Men vi oroas över de signaler som kommer från föräldrar med stora barngrupper som fylls på med ännu fler barn. Det vore hög tid att komplettera statistiken med hur stora barngrupperna är. Förskolekön får inte ersättas med kö till personalens knä.

– Hur många gånger kan man upprepa ett löfte innan det blir till en lögn? Den frågan ställer kommunalrådet David Lega (KD). Socialdemokraterna har i över tio år lovat att få bukt med förskoleköerna. Resultatet av deras barnomsorgspolitik är sorgligt nog både överfulla barngrupper och fortsatta köer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s