Inför modell för sänkta taxor och avgifter i Göteborg

På Kommunstyrelsens sammanträde imorgon kommer Alliansens förslag om att öka effektiviteten i stadens nämnder att behandlas. Idag finns ett årligt effektiviseringskrav på en procent i nämnderna som finansieras av skattemedel. I förslaget vill Alliansen utreda möjligheterna att införa motsvarande modell i de nämnder som helt eller delvis finansieras genom taxor och avgifter.

Därigenom blir det möjligt att hålla nere kostnadshöjningar för medborgarna och brukarna, samtidigt som kvaliteten i verksamheten höjs. Härom veckan var det åter dags för alla livsmedelsföretagare i Göteborg att betala sin årliga avgift för livsmedelskontroll. Avgiften omfattar exempelvis alla som driver en restaurang, ett kafé, en förskola, en livsmedelsbutik eller en korvkiosk. Taxan, som varit oförändrad de senaste åren, uppgår till 900 kronor per timme. Hur mycket varje företagare sedan ska betala beror på hur hög risk verksamheten bedöms ha, enligt Miljönämndens modell för att beräkna kontrolltiden. Pengarna krävs därefter in i förskott och det finns ingen garanti för att någon kontroll kommer att genomföras. Det finns fall där kontrolltiden, och därmed avgiften, höjts för företagare trots att deras verksamhet varit oförändrad under året. Sådana omotiverade taxehöjningar tyder på en ineffektiv verksamhet, som inte utsätts för vare sig krav eller uppmuntran på att hålla nere avgifterna.

– Sannolikt leder avsaknaden av ett yttre omvandlingstryck till sämre kontroll över kostnaderna och mindre fokus på kvaliteten i de verksamheter som helt eller delvis finansieras av taxor. Med ett årligt krav på effektivisering skulle den utvecklingen kunna vändas. Vi har tidigare krävt en samlad bild över kommunens taxor och avgifter, men fått kalla handen från vänstermajoriteten som inte vill se någon sådan. Det är obegripligt. Jag tycker att det är en självklarhet att alltid sträva efter att hålla nere stadens kostnader och avgifter, säger Jonas Ransgård (M), Kommunstyrelsens vice ordförande i Göteborg.

– Kommunens taxor höjs i princip varje år, samtidigt som det inte finns några krav på effektivisering av de externt finansierade verksamheterna. Jag har förståelse för att företagare blir irriterade när de får betala höga avgifter för exempelvis livsmedelskontroller, som i slutändan kanske inte ens genomförs, säger Helene Odenjung (FP), kommunalråd i Göteborg.

– Ett sådant förändringskrav skulle vara ett viktigt verktyg för att stimulera nytänkande bland dessa nämnder. Det skulle också vara ett effektivare sätt att ge göteborgarna de tjänster som staden åtagit sig att tillhandahålla. I slutändan handlar det om att hushålla med göteborgarnas pengar, avslutar David Lega (KD), kommunalråd i Göteborg.

Nämnder med helt taxefinansierad verksamhet är Kretsloppsnämnden samt Nämnden för Göteborg Vatten. Nämnder med delvis taxefinansierad verksamhet är bland annat Byggnadsnämnden, Fastighetsnämnden, Miljönämnden och Trafiknämnden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s