Jämför regelverket för alkoholservering

Alliansen i Göteborg har idag lagt ett förslag till Kommunstyrelsen att jämföra hur Göteborg tillämpar regelverket när det gäller serveringstillstånd. Bakgrunden är den senaste tidens rapporter i media där flera krögare känt sig orättvist behandlade av kommunens tillståndsenhet. Syftet med jämförelsen är att se om Göteborg gör en annorlunda tolkning av regelverket i jämförelse med andra större kommuner runt om i Sverige när det gäller serveringstillstånden.

– Ett levande krog- och restaurangliv är viktigt för en evenemangsstad som Göteborg. Vill vi ha en levande stad måste det finnas balans mellan stadens myndighetsutövning och stadens servicefunktion. Det ska vara tydligt vad som gäller för krogarna och den lokala tillämpningen av alkohollagens föreskrifter måste vara förutsägbar och konsekvent, säger Jonas Ransgård (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

– Vi vet att det finns skillnader i lokala föreskrifter, villkor och tillämpning när det gäller beslut om serveringstillstånd bland Sveriges kommuner idag. Det gäller exempelvis öppettider men även vilka krav som ställs på matutbud, med mera. Flera krögare har framfört klagomål på att Göteborgs regelverk är hårdare än andra städers. Därför vill vi med vårt förslag få en tydlig jämförelse mellan hur Göteborgs Stad tolkar och tillämpar alkohollagens regelverk och hur andra större kommuner gör, säger Helene Odenjung (FP), kommunalråd.

– Göteborg bör eftersträva att ha samma tillämpning av regelverket som övriga större kommuner i Sverige. Det är också viktigt att i sammanhanget inte tappa bort det alkoholpolitiska perspektivet. Här har Göteborg en viktig funktion att fylla, säger David Lega (KD), kommunalråd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s