Alliansens kandidater till Göteborgs Kommunstyrelse klara

Alliansen i Göteborg kan idag presentera sitt förslag till ledamöter och ersättare i Kommunstyrelsen inför Kommunfullmäktiges beslut. Alliansen i Göteborg kommer att ta sex av de tretton ordinarie platserna i Kommunstyrelsen, samt två ersättarplatser.

Kandidaterna föreslås fördelas enligt följande lista:
1. Jonas Ransgård (M), Kommunstyrelsens vice ordförande 2. Helene Odenjung (FP), kommunalråd 3. Kristina Tharing (M), kommunalråd 4. Maria Rydén (M), kommunalråd 5. Martin Wannholt (M), kommunalråd 6. David Lega (KD), kommunalråd Till den första ersättarplatsen föreslås en moderat kandidat som utses den 15 november. Ann Catrine Fogelgren (FP) föreslås omväljas till den andra ersättarplatsen.

– År efter år, på punkt efter punkt, halkar Göteborg efter andra storstadsregioner. Vid nästa val har Socialdemokraterna haft makten i staden i 20 år. För göteborgarnas skull ska vi göra allt för att det inte blir en mandatperiod till. Under tiden kommer vi i Alliansen att driva och tydliggöra vår politik för ett bra företagsklimat, för kvalitet i skolan och välfärden samt för ökad trygghet i hela staden, säger Jonas Ransgård, gruppledare (M).

– Göteborg behöver kraftigt förbättrade resultat i skolan, minskat utanförskap och ökat bostadsbyggande. Det är viktiga framtidsutmaningar för Göteborg. Vi i Alliansen kommer att vara en konstruktiv opposition till det rödgröna styret. Vi behöver ge göteborgarna större inflytande och valfrihet över sin vardag, men också öka tryggheten och skapa framtidstro, säger Helene Odenjung, gruppledare (FP).

– Göteborg står inför stora utmaningar. Det handlar om hur fler ungdomar kan gå ur skolan med godkända betyg, om hur vi kan minska ungdomsarbetslösheten och skapa meningsfull fritid. Men det handlar också om att göteborgarna skall kunna känna sig trygga på gator och torg. Utmaningen ligger i att göra Göteborg till en god stad att bo i för alla, säger David Lega, gruppledare (KD).

Här följer en partivis genomgång av de respektive kandidaterna.

Moderaterna (4 ledamöter och 1 ersättare)

Kommunalrådet Jonas Ransgård föreslås bli vice ordförande i Kommunstyrelsen. Jonas är 39 år och bor i Askim. Han har varit kommunalråd sedan 2007 och är bland annat vice ordförande i Kommunstyrelsens personal- och arbetsmarknadsdelegation. Inom den moderata gruppen i kommunstyrelsen samordnar Jonas de moderata grupperna i stadsdelsnämnderna samt har ansvar för äldreomsorg, funktionshinder, socialtjänst, personal- och fritidsfrågor.

Kommunalrådet Kristina Tharing föreslås till omval. Kristina är 49 år och bor på Hisingen. Hon har varit ersättare i kommunstyrelsen sedan 2006 och är bland annat vice ordförande i Vuxenutbildningsnämnden. Inom den moderata gruppen i Kommunstyrelsen ansvarar hon för utbildningsfrågorna. Kristina är diplomerad marknadsekonom vid IHM och är för närvarande tjänstledig från sin anställning som evenemangsledare i Trädgårdsföreningen.

Maria Rydén föreslås bli kommunalråd. Maria är 49 år och bor i centrala Göteborg. Hon arbetar för närvarande som sjuksköterska på kirurgmottagningen på Sahlgrenska Universitetssjukhus och har arbetat som sjuksköterska i 25 år och haft flera olika positioner inom yrket. Maria har suttit i Kommunfullmäktige sedan 2002 och är för närvarande vice ordförande i SDN Centrum. Maria kommer även att gå in som ordinarie ledamot i Kommunstyrelsen fram till årsskiftet.

Martin Wannholt föreslås bli kommunalråd. Martin är 43 år och bor i Hovås. Han har under hösten vikarierat som politisk sekreterare och kommer fram till årsskiftet att gå in som ersättare i Kommunstyrelsen. Martin kommer närmast från Brasilien där han drivit eget företag de senaste 10 åren. Han har tidigare varit budgetsekreterare för Moderaterna i Kommunstyrelsen.

Kandidaten till ersättarplatsen kommer att utses av den moderata fullmäktigegruppen den 15 november.

Folkpartiet (1 ledamot och 1 ersättare)
Kommunalrådet Helene Odenjung föreslås till omval. Helene är 45 år och bor i Kungsladugård. Hon är gruppledare för Folkpartiet i Göteborg och har suttit i Kommunstyrelsen sedan 2003. Sedan 2007 är hon också vice partiordförande för Folkpartiet. Helene har suttit i Kommunfullmäktige sedan 1991 och är för närvarande bland annat vice ordförande i Utbildningsnämnden.

Ann Catrine Fogelgren föreslås omväljas till ersättare. Ann Catrine är 56 år och bor i centrala Göteborg. Hon har suttit i Kommunfullmäktige sedan 2002. Ann Catrine är ersättare i Kommunstyrelsen sedan 2010. Hon är utbildad socionom och driver sedan mitten av 1990-talet eget företag i form av butiken Knapp-Carlsson i centrala Göteborg.

Kristdemokraterna (1 ledamot)
David Lega föreslås bli kommunalråd. David är 37 år och bor på Hisingen. Han är ny gruppledare för Kristdemokraterna i Göteborg. David är föreläsare, företagare och ledamot i bland annat Riksidrottsstyrelsen. Han har en juristutbildning från Handelshögskolan i Göteborg, samt en framgångsrik karriär som handikappsimmare bakom sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s